Gazdaság

Súlyos összeférhetetlenség a 4 milliárdos uniós projektnél

Egy cégcsoportba tartozó vállalkozások „versenyeztek” egymással az uniós víziközmű projektekkel kapcsolatos szakértői feladatokra kiírt milliárdos közbeszerzésen, írta a hvg. Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) súlyos összeférhetetlenségeket, a közbeszerzési törvény vonatkozó paragrafusának megsértését tárta fel az állami közbeszerzésnél.

A beszerzést 2016 végén írta ki a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) a 2014–2020 között uniós pénzből megvalósított víziközmű projektekkel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására. A közbeszerzés eredményeképpen az NFP két szerződést kötött összesen 3,84 milliárd forint értékben (szintén uniós pénzből).

A közbeszerzésen összesen 12 cég indult, egy részük egymással konzorciumban, így hat ajánlattevő volt. Azonban az EUTAF utóellenőrzése arra jutott, hogy a vállalkozások egy része lényegében két cégcsoporthoz tartozik, így testvércégek „versenyeztek” egymás ellen, ezzel sérült a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségről szóló paragrafusa.

Az uniós támogatásokat ellenőrző szervezet ugyan megállapította az összeférhetetlenséget, de a Közbeszerzési Döntőbizottság nem foglalkozik az üggyel, mert az EU-s keretért felelős innovációs minisztérium túl későn lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik