Gazdaság

Egymilliárd dollárt csalhatott el a Campona és a Pólus Center tulajdonosa

Súlyos bűncselekményekkel vádolta meg egy New York-i befektetési alap az egyik leggazdagabb cseh üzletembert, Radovan Viteket, aki Magyarországon is az egyik legjelentősebb ingatlanbefektető, írta a G7. A cseh milliárdos cégéhez,  a CPI-hez tartoznak irodaházak és hotelek, de több budapesti pláza, például a Campona, a Pólus Center vagy az Europeum is.

A Kingstown Capital nevű hedge fund és egy cseh befektető azzal vádolja Viteket és a többségi tulajdonába tartozó CPI Property Groupot, hogy több mint egymilliárd dolláros (285 milliárd forintos) kárt okozott egy gondosan kidolgozott csalássorozattal. A felperesek szerint Vitek értékes vagyonelemeket sikkasztott el a titokban az irányítása alatt álló cégeket felhasználva.

A mintegy egy évtizeden át zajló állítólagos csalássorozatról szóló feljelentés szerint Vitekék egészen fortélyos módon, többek között színlelt veszekedésekkel vágták át partnereiket. A kereset riasztó képet fest egy olyan kelet-európai milliárdos üzleti módszereiről, aki a kilencvenes évek zavaros privatizációja során hatalmas méretű ingatlanvagyonhoz jutott hozzá, aminek köszönhetően az egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőnek számít Kelet- és Közép-Európában.

A CPI hamisnak, félrevezetőnek és érdemtelennek nevezte a vádakat. A vállalat közölte, mindent megtesznek azért, hogy megvédjék magukat és a részvényeseiket. A luxemburgi pénzügyi szabályozó szervezet mindenesetre korábban már vizsgálta Vitek és az egyik szintén beperelt társa érintettségét, és arra jutott, hogy 2012 és 2016 között valóban folytattak illegális titkos együttműködést.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik