Gazdaság

Júliusban el kellene indítani az azonnali utalást, de több bank is várna még

A Bankszövetség azt javasolja az MNB-nek, az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július elsejei induláskor csak pilot-üzemmódban induljon el, és maradjon is így mindaddig, míg minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően — tudta meg a Portfolio. A lap értesülései szerint a tesztüzem javaslatát az OTP vetette fel.

A lap körkérdéssel fordult a bankokhoz, hogy készen állnak-e az azonnali fizetés törvény szerint megszabott beüzemelésére.

Az OTP azt írta a Portfoliónak:

(…) az AFR bevezetése során jelentős kockázatok merülhetnek fel, mivel a hazai pénzforgalmi volumen túlnyomó része a jogszabály szerint az új rendszerben fog megvalósulni. A bevezetés módjára így a Bankszövetség javaslatot tett az MNB, mint szabályozó hatóság felé arra vonatkozóan, hogy az éles indítást követően az AFR pilot-üzemmódban – egy reálisan megválasztott értékhatárnál alacsonyabb összegű tranzakciókra – induljon el, mialatt minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően, és amely időszak addig tart, amíg a fejlesztését legutolsóként befejező bank is sikeresen zárja tesztelését. Ezt követően indulhatna el az AFR teljes funkcionalitással.

A lapnak küldött válaszok alapján a nagybankok jelen állás szerint időre elkészülnek, ugyanakkor a Raiffeisen és a Takarék Csoport is jelezte, hogy azért nem találnak elképzelhetetlennek egy olyan forgatókönyvet, amely egyfajta csúszást, részleges indulást jelentene.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik