Gazdaság

Nagy Márton szerint is öt nagybank kell csak

A globális bankszektor egésze nem nyerte vissza a befektetők bizalmát, de Magyarország és a régiónk jól áll, mondta a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján az MNB alelnöke. Nagy Márton szerint mégsem kényelmesedhetnek el a magyar bankok: a hitelpenetrációnak duplázódnia, a szektornak konszolidálódnia kell, a drága termékeket el kell felejteni, radikálisan javítani kell a hatékonyságot és fokozni kell az innovációt, emellett zöld és családbarát működést kell kialakítani. Így határozta meg a szektor házi feladatait előadásában.

Nagy Márton szerint a bankrendszernek három fontos dologra kell koncentrálnia:

  • a gazdasági növekedés fenntartható támogatása (az eurózónához képest 2-3 százalékpontos GDP-növekedési többlethez a hitel/GDP évi 3 százalékpontos növekedési többlete társul, az eurózóna hiteldinamikáját 8-10 százalékponttal meghaladó, 12-14 százalékos hosszú távú hitelállomány-bővülés szükséges),
  • hatékonyság és innováció (duplázódó banki penetráció, 5 univerzális nagybank, kevesebb és funkcionalitásában átalakított bankfiókok, digitalizáció, fintech megoldások alkalmazása, core IT rendszerek fejlesztése/cseréje),
  • önfenntartó jelleg.

Arra is kitért, hogy 10-20 százalékkal javulhatna a költség/mérlegfőösszeg arány a jelenleg mintegy 2,5 százalékhoz képest, ha mindössze 5-6 univerzális nagybank maradna, és ezt csak javítaná a hitelpenetráció emelkedése.

Kovács Antal (OTP) szerint valószínűleg tényleg 5-6 magyar nagybank marad majd.

Korábban Matolcsy György is tett már hasonló kijelentést:

Matolcsy: Öt-hat nagybank elég lenne az országnak
Az MNB elnöke szerint sok banki szolgáltatás még mindig indokolatlanul drága hazánkban.

Egyre több vadász ólálkodik a Budapest Bank körül

Elsősorban a vállalati hitelezésben vállalnak túlzott kockázatot a magyar bankok, különösen a projekthitelezésre kell odafigyelni, emellett a működési kihívások is jelentősek, értettek egyet a konferencia bankvezéri és vezérhelyettesi panelbeszélgetésének résztvevői.

A Budapest Bank vonzó (a panel visszatérő szóhasználatával élve „vadászati”) célpont több magyar nagybank számára is, a Takarék, az Erste és a KBC mellett ma a Raiffeisen is az érdeklődők közé került. Egy közönségszavazás szerint 2 éven belül hármas Takarék-MKB-Budapest Bank fúzió jöhet.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik