Gazdaság

Elios-ügyben átnyúltak Orbán feje felett

Egy kartellgyanús cég vizsgálatánál a magyar hatóságoknak alkalmazkodniuk kell.

A Népszavának egy névtelen brüsszeli forrás azt mondta, semmi nem kötelezi az Európai Bizottságot, hogy a korábban az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt.-nél és a céggel kartellgyanús összefonódásba bonyolódó versenytársainál lefolytatott razziáknál együttműködjön a magyar hatóságokkal.

A magyar hatóságoknak van együttműködési kötelezettségük, ha  az EU versenyszabályainak súlyos megsértése miatt vizsgálódnak, az uniós ellenőrök szabadon, külön engedélyek, felhatalmazások nélkül járhatnak el – tette hozzá a szakértő.

Az unió tisztviselői beléphetnek a vizsgált cég helyiségeibe, megvizsgálhatják üzleti kimutatásait, nyilvántartásait, szervereit, számítógépeit, zár alá helyezhetik bármely üzlethelyiségét, üzleti könyvét, kimutatását. Magyarázatot kérhetnek a vizsgálattal kapcsolatos tényekkel, dokumentumokkal kapcsolatban. 

A hatóságok lerázták az Elios-ügyet, a bíróságnak elég volt a brüsszeli gyanú
Az uniós csalás elleni hivatal hét céget nevezett meg az Elios-ügy érintettjeként, most a „versenytársakat” vizsgálják a brüsszeli ellenőrök.

Mint mondta: a mostani vizsgálat más, mint az 2012-es OLAF-razzia a Közgépnél, mert akkor a csalás elleni hivatal nyomozói az EU-támogatások ügyében vizsgálódtak. Ez Elios-ügyben valamiért elmaradt.

Miután az Orbán-kormány februárban lemondott a közvilágítási projektek 13 milliárdos uniós finanszírozásról, az ügy kikerült az OLAF hatásköréből. Az EB versenyjogi főigazgatósága azonban továbbra is illetékes, hiszen sérülhetett a versenyegyenlőség. A lap szerint a versenyhatóság ellenőreinek hozzáállása is változott, ami azzal is összefügghet, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztő Európai Néppárt már nem tart védőernyőt az Orbán-kormány fölé.

Ha a vizsgálat végén bebizonyosodik, hogy egy cég tevékenysége sértette a versenyjogi szabályokat, az Európai Bizottság bírságot szabhat ki, amelynek

mértéke tükrözi a jogsértés súlyát és időtartamát.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik