Gazdaság

Egymilliót közelíti az új építésű budapesti lakások átlagára

A fővárosban mért 917 ezer forintos átlagos négyzetméterár feléért lehet újépítésű lakást vásárolni a vidéki megyeszékhelyeken – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. A legdrágábbak továbbra is az I., II., V., VI. és XII. kerületek, míg a legtöbb beruházás a XIII. kerületben zajlik. A vidéki megyeszékhelyek közük Győrben kínálják a legtöbb új lakást, míg a legdrágább projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik az épülő lakásokat.

Az átlagosan 917 ezer forintos négyzetméterenkénti ár a budapesti új lakásoknál 15,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában – mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

500 ezer forint alatt csupán a főváros XXIII. kerületében juthatunk új lakáshoz, míg a többi külső pesti kerületben 560 és 800 ezer forint közötti fajlagos árral kell számolniuk a vásárlóknak.

„A vidéki megyeszékhelyeken jellemző 500 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg” – mondja Soóki-Tóth Gábor. A legdrágább vidéki projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron lehet lakást vásárolni. A legolcsóbb, 210 ezer forintos négyzetméterárral egy miskolci projekt rendelkezik.

Kiemelt kép: Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik