Gazdaság

Ajándék százezrekre csaphatnak le a nyugdíjra gyűjtők

Az állam adókedvezménnyel ösztönzi a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ezeket azok tudják igénybe venni, akiknek van adóköteles jövedelmük. De ez nem pottyan az ember ölébe, a pénzről az éves adóbevallásban rendelkezni kell, meg kell jelölni, hogy a különféle nyugdíjcélú megtakarításokba pakolt pénz után járó kedvezményt melyik számlára utalja az adóhatóság.

Mivel május 20. az éves adóbevallás határideje, az pedig kicsivel több mint egy hónap múlva itt is van, érdemes tisztában lenni a pontos szabályokkal, az egyes megtakarítások után járó kedvezményekről – ezeket a tudnivalókat szedte össze a Portolio.hu

A legnagyobb előnye az önkéntes nyugdíjpénztárnak van, a befizetett összeg 20 százalékát kitevő adójóváírás ott a legnagyobb (150 ezer forint az egészség és önsegélyező pénztárak után igénybe vett adójóváírással együtt).

Nyugdíjbiztosítás és NYESZ-számlára utalt összeg után is jár a 20 százalékos adójóváírás, de annak maximuma kisebb. A részleteket, előnyöket és hátrányokat a portál cikke tartalmazza.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik