Gazdaság

Ez a nemzettragédia: hatból egy magyar gyerek külföldön születik

Sokkoló adatot volt kénytelen elismerni a külföldön született magyar gyerekek számáról a Miniszterelnökség államtitkára.

A 2016-2018 közötti három évben 274,6 ezer gyerek született Magyarországon. Ebben az időszakban 55 870 külföldön született magyar állampolgárt anyakönyveztek – árulta el Orbán Balázs államtitkár a Demokratikus Koalíció képviselőjének, Oláh Lajosnak a kérdésére. Vagyis ebben a három évben minden hatodik magyar gyerek külföldön látta meg a napvilágot.

A napi.hu emlékeztet arra is, hogy a külföldön született magyar gyerekek anyakönyvezése a budapesti kormányhivatalhoz tartozik. „A fővárosi kormányhivatal tavalyelőtt év végén közölt legutóbb számokat: 2010 és 2017 között összesen 92 500 külföldön született gyermek hazai anyakönyvezését kérték, ami nagyságrendileg egyévnyi magyarországi születésszámnak felel meg.”

Vagyis nyolcéves periódust vizsgálva a megszületett magyar gyerekek egynyolcada külföldön jött világra, az elmúlt három évet nézve már egyhatoda.

Mindezek két dologra világítanak rá. Egyrészt arra, hogy milyen magas a külföldre vándorolt magyarok aránya, és hogy mindenféle kormányzati győzelmi jelentés ellenére nem állt le a kivándorlás. Másrészt arra, hogy náluk a gyerekvállalási hajlandóság magasabb, mint a Magyarországon maradtaké.

Érdemes elolvasni egy esetpéldát erről:

„Ha nem jövünk ki Londonba, lehet, hogy a kislányom meg sem születik”
Egy hétvégi magyar iskolában jártunk London egyik olyan környékén, ahol nagyon sok magyar lakik. A különböző sorsú szülőkben egy dolog közös: szeretnék, ha a gyerekeik is tudnák, mit jelent magyarnak lenni.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik