Gazdaság

Becsapós, zsebre menő emailekre figyelmeztették a nyugdíjasokat

A Kecskeméten működő egyik nyugdíjasklub felkérése alapján látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vagyonvédelmi kiemelt főelőadója a szépkorúak havi összejövetelét. Madari Róbert c. r. alezredes interaktív előadás keretében hívta fel a jelenlévők figyelmét azon veszélyforrásokra, melyek a kibertérben rájuk leselkednek. Ismertette azokat a módszereket melyek nap mint nap fenyegetik az internet, a közösségi média használóit, számolt be a Police.hu.

A bűnmegelőzési szakember bemutatta az ismertté vált „becsapós”, személyes- és banki adatok megszerzésére irányuló e-mailek felismerésének lehetőségeit, felhívta a hallgatóság figyelmét az adathalász kísérletek elhárításának módjaira:

  • Az adóhatóság, a pénzintézetek, szolgáltatók soha nem kérnek személyes és bizalmas adatokat e-mail útján. Soha ne adják meg adataikat e-mailen.
  • Mindig alaposan tanulmányozzák át a hivatalos küldeménynek tűnő elektronikus leveleket.
  • Először a levél nyelvezetét vizsgálják meg. Sok esetben fordítóprogrammal készült, rossz magyarsággal írott küldemények érkeznek az e-mail fiókokba. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek.
  • Figyeljék meg a feladó e-mail címét! Minden szolgáltató, pénzintézet saját internetes tartományából továbbítja elektronikus leveleit. A feladó címe alapján következtetni lehet, hogy tévedésbe ejtés a levél célja. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek.
  • Az érkezett levélbe ágyazott adategyeztetést segítő linkre soha ne kattintsanak! Ismeretlen internetes tartományba irányíthatja az óvatlan áldozatot, ahol többnyire a valós szolgáltató adatkezelő felületéhez hasonló oldalon találhatja magát a figyelmetlen érintett. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek.
  • Kezelje egészséges bizalmatlansággal azokat az e-maileket, amelyek nem az Önnel kapcsolatban lévő hatóságtól, szolgáltatótól, vállalkozástól érkeztek. Amennyiben szeretne meggyőződni a levél hitelességéről, hívja fel telefonon a levélben megjelölt szolgáltatót.
  • A gyanúsnak ítélt e-maileket soha ne nyissák meg, inkább töröljék.
  • A biztosan rossz szándékú, illetve kéretlen leveleket a levelezőprogramjukban jelöljék meg levélszemétként, blokkolják a levél küldőjét.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik