Gazdaság

Verziófrissítésre kell felkészülni a NAV-online számlázásnál

Tavaly nyári bevezetése óta a NAV adatszolgáltatás kitűnően teljesít. Az adóhatóság tájékoztatása szerint „2019 januárjáig több mint 28 millió számláról érkezett adatszolgáltatás az online számlarendszerbe”. A rendszer működésének köszönhetően sokkal hatékonyabban kiszűrhető a jogellenes számlázás, és a szabályozással áttételesen a nagy összegű áfa-ügyeskedések is jelentősen visszaszorulnak.

Most éppen egy verziófrissítés van műsoron, azaz a NAV kötelező adatszolgáltatás 1.1 bevezetése, melyre május elsejéig kell áttérniük a számlázóprogramot gyártó cégeknek.

A módosítások négy területet érintenek:

  • a korábban opcionális, mostantól kötelezően elvárt árfolyam,
  • a szintén korábban opcionális áfamérték szerinti összesítő,
  • a mennyiségi egységek pontosítása (a NAV által elfogadott mennyiségi egységek a számlán a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz), illetve, hogy
  • 2019. májusától a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont.

A Számlázz.hu oldalán azt írja, ők már elkészültek a legújabb fejlesztéssel, de vannak, akiknek problémás lehet a május 1-i határidő.

Úgy tudni, hogy az 1.1 elnevezés további módosításokat sejtet, a következő komolyabb fejlesztés azonban inkább a 2.0 verzió lehet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik