Gazdaság

Rekordösszegű médiatámogatásokat osztogat a magyar kormány Erdélyben

Szerdán újabb 1,9 milliárd forint támogatást ítélt meg a magyar kormány az Erdélyi Médiatér Egyesület számára a korábbi 1,45 milliárd után. De hogy áll jelenleg az erdélyi és Kárpát-medencei magyar média nagyszabású átalakítása és korszerűsítése? Ha az egyesület körül megjelenő cégek száma a siker mércéje, akkor egy igazi Kárpát-medencei sikersztorinak vagyunk a szemtanúi, írja az Átlátszó.ro.

Miután bő egy éve zajlik a „vertikális és horizontális építkezés” az „Erdély 3.0” nevű „összetett koncepció” létrehozása, szabad szemmel látható eredménye nem igazán van a 2017 decemberében megítélt, 1,45 milliárd forintos (4,5 millió euró) médiatámogatásnak. Ennek ellenére március 20-án újabb 1,9 milliárd forint (6 millió euró) támogatást ítélt meg a magyar miniszterelnök az Erdélyi Médiatér Egyesület számára.

Az 1148/2019. (III. 20.) kormányhatározat szerint a támogatást a „Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatása” érdekében ítélték meg, az egyesület két, 950 millió forintos részletben kapja meg a támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

De mire költötték el a korábban megítélt 1,45 milliárd forintot?

Ez ügyben továbbra is sötétben tapogatózunk: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) újból megtagadta, hogy kiadja a támogatás részletes költségtervét, szakmai programját és beszámolóját, továbbá pénzügyi elszámolását.

Az indoklás? A kedvezményezett 2018 decemberében az okirat módosítását kérte, a szerződés módosítása folyamatban van, így tehát az általunk kért adatok döntés megalapozását szolgálják.

A döntés-előkészítési adatok nyilvánosságkorlátozási szabályát az Infotv. 2015-ös módosítása idején írták át úgy, hogy az tipikus gumiszabály lett: gyakorlatilag bármire rá lehet húzni, hiszen minden adat szolgálja további döntések megalapozását is.

Egyébként nem a szerződés módosítása az oka annak, hogy adatigényünket ezzel az indoklással dobta vissza az EMMI: 2018 júliusában, amikor a támogató okirat módosítását még nem kérték, szintén „jövőbeli döntés megalapozását szolgáló adatnak” minősült a részletes költségterv és a szakmai program.

A szerződésből sem derül ki, mire költik a támogatást

Korábban, 2018 márciusában egyáltalán semmilyen választ nem kaptunk hasonló adatigénylésünkre – igaz, pár héttel korábban az EMMI kiadta az Erdélyi Médiatér Egyesülettel kötött szerződést, mely azonban nem tartalmaz részleteket arra vonatkozóan, hogy mégis mire költik ezt a támogatást.

Miért érdekel minket az Erdélyi Médiatér Egyesület által kapott támogatás? A korábban gyakorlatilag ismeretlen, az erdélyi Főtér.ro portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült: 2017 decemberében az erdélyi magyar médiában megszokott pénzekhez képest csillagászati összeget, 1,45 milliárd forintot, vagyis 4,5 millió eurót kapott a magyar kormánytól. Ehhez jön az újabb 1,9 milliárd forintos támogatás.

A nagyságrendek érzékeltetéséhez elég, ha annyit mondunk, hogy a Főtér.ro korábban évente mintegy 40 millió forintból (120 ezer euró) működött, a szekelyhon.ro nézettségével nagyjából egy szinten mozgó maszol.ro éves költségvetése körülbelül 180 ezer EUR. (Az erdélyi magyar online médiára fordított magyarországi közpénzekről szóló anyagunk itt olvasható).

Azonnal megindultak a találgatások, mire költik majd el ezt a pénzt. Az már kezdetben világos volt, hogy ennek a támogatásnak egy részét a legnagyobb erdélyi magyar médiacég, a jelenleg csődeljárás alatt álló Udvarhelyi Híradó Kft. „megmentésére” ítélték meg.

Bővebben itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik