Gazdaság

A közszféra vezetőit osztotta az ÁSZ elnöke

A közszférában nincsen eredményesség szabályosság nélkül – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, az ÁSZ és a Miskolci Egyetem „Teljesítménymenedzsment a közszférában” című közös konferenciáján, Budapesten. Az ÁSZ elnöke előadásában leszögezte: a közszféra minden vezetőjével szemben követelmény, hogy a szabályokat tartsa be és tartassa be, hogy a közvagyont őrizze meg, sőt gyarapítsa, hogy a közpénzekkel szabályosan, átláthatóan, eredményesen gazdálkodjon.

Sokan a Számvevőszék szemére vetik, miért végez ilyen sok szabályszerűségi ellenőrzést, miért nem a közpénzek eredményes, hatékony elköltését vizsgálja

– vetette fel Domokos László.

Azért, mert a közszférában nincsen eredményesség szabályszerűség nélkül. Az ellenőrzéseink során azt tapasztaljuk, hogy ahol nincs rend, ott nincs teljesítmény sem

– világított rá az ÁSZ elnöke.

Ha a jó és az eredményes a közszférában összetartozó fogalmak, akkor ezt szerinte tudományosan is meg lehet alapozni. Akkor ki lehet, és ki kell dolgozni olyan tudományos modelleket és vezetési módszereket, amelyek révén a kettő a gyakorlatban is összekapcsolható. A tudományos összekapcsolás egyik első eredménye a „Vezetés a közjó szolgálatában” című tankönyv kiadása volt – mutatott rá. Mint mondta: a kötet legfőbb szerkesztési elve annak demonstrálása volt, hogy a közpénzügyi gazdálkodás és menedzsment területén az etikus vezetés és az eredményes gazdálkodás egymást erősíti.

Az ÁSZ elnöke leszögezte: a közszféra minden vezetővel szemben követelmény, hogy a szabályokat tartsa be és tartassa be, hogy a közvagyont őrizze meg, sőt gyarapítsa, hogy a közpénzekkel szabályosan, átláthatóan, eredményesen gazdálkodjon. Ezért elfogadhatatlan, ha egy vezető úgy gondolja, hogy neki a jogszabályokat nem kell betartania, neki elnézőnek kell lennie a korrupcióval és az egyéb helytelen magatartásokkal szemben, mert a törvényesség megtartásának nincsenek meg a feltételei.

Az is csütörtökön történt, hogy a közszféra dolgozóit tömörítő szakszervezetek a miniszterelnökhöz fordultak:

Kiemelt kép: aszhirportal.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik