Gazdaság

Veszélyben lehetnek az osztálykirándulásra induló gyerekek

Május közepén és végén az ország legtöbb iskolájában osztálykirándulásokat szerveznek, ezek akár többnapos utak is lehetnek. A több éve sikeresen futó, népszerű Határtalanul! program keretében például magyarországi iskolák tanulói osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. Ezekre az utakra általában autóbusszal indulnak a gyerekek és kisérőik.

Ezt a szezonális többlet igényt, azonban nem tudja kielégíteni a szakma, mert a legtöbb jó minőségű busz folyamatos használatban van, illetve már lefoglalták őket az időben lépő intézmények. Így tehát, amikor egyszerre volna szükség több száz buszra országszerte, megjelennek a tisztességtelen szolgáltatók, az iskolák pedig tőlük is rendelnek. – mondja Koós László, a busz.hu vezetője.

Rengeteg olyan szolgáltató működik a piacon, amelyek járművei nem is mehetnének az utakra. Nyugaton leselejtezett, de újszerű buszok, feltuningolva, okosba megoldott műszakival, képzetlen és alkalmatlan sofőrökkel,

tette hozzá.

Mit tehetnek az iskolák ebben a helyzetben?

Koós László szerint érdemes megvizsgálniuk, hogy az úticéljukra el lehet-e jutni vonattal vagy menetrend szerinti autóbusszal. A MÁV például országszerte összesen 25 helyszínre ingyenesen utaztatja az kiránduló osztályokat.

Amikor bérelt busz mellett dönt az iskola, akkor figyelembe kell venni azokat a szempontokat, amelyek alapján ki lehet szűrni a veszélyes, tisztességtelen szolgáltatókat. Mik ezek a szempontok?

  • Kérjék be az autóbusz forgalmi engedélyét, referenciáit;
  • ragaszkodjanak hozzá, hogy megnézhessék a buszt rendelés előtt és ellenőrizzék a gumi állapotát, a biztonsági övet és a tisztaságot.
  • Foglalják írásba a megállapodásukat,
  • kérjék be a vállalkozó engedélyét és a sofőr adatait akár a szakmai felkészültségére, akár a jogosítványára vonatkozóan.

Lehet, hogy ez kekeckedésnek tűnik, de egy komoly piaci szereplő, egy becsületes szolgáltató számára nem jelent gondot az információk megadása, tette hozzá. Ezen felül vigyázzanak a nagyon olcsó ajánlatokkal, mert ezek általában Nyugaton leselejtezett és külsőleg feltuningolt, de valójában nagyon rossz műszaki állapotú járműveket takarhatnak.Hosszú távon a megoldás az egységes szabályozás, folyamatos minőségbiztosítási felügyelet, a rendszerszintű sokkal szigorúbb ellenőrzés és a nagyobb, elrettentő erejű büntetések kiszabása lehet.  A nemrég elfogadott kormányrendelet ebbe az irányba mutat, de ahhoz, hogy minimálisra csökkenjen a balesetek kockázata, a hatóságnak a rendeletben található elemeken túl ellenőriznie kellene a buszok műszaki állapotát, a biztonságos közlekedéshez szükséges eszközök meglétét és legfőképpen a sofőrök munkavégzését.

A buszos személyszállítás iparága teljeskörű ellenőrzést és nagymértékű szigorítást igényel. Amíg kisebb a büntetés összege, mint a várható profit, addig megéri törvénytelenül és tisztességtelenül működni, addig nem fog megtisztulni a szakma. Addig még sok olyan baleset történik majd, mint a két évvel ezelőtti veronai tragédia

– jelentette ki Koós László.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik