Gazdaság

Magyarország második legnagyobb bankja jöhet létre

Vida József elnök-vezérigazgató keddi nyilatkozata alapján egyre valószínűbb, hogy a Takarék Csoport is ajánlatot fog tenni a Budapest Bankra, amelynek privatizációjáról június 30-áig kell lefolytatnia a tárgyalásokat Bártfai-Mager Andrea miniszternek. A Portfolio.hu megnézte, mekkora bank jöhet így létre.

A Budapest Bank épp tegnap tett közzé 2018-as számait, de egyelőre nem nyilvánosak minden magyar nagybank, így a Takarék Csoport tavalyi adatai sem. Így náluk a 2017-es adatokból indultak ki, ami alapján a belső összeolvadásait idén év végéig lezavaró Takarék Csoport és a Budapest Bank összeolvadásából egy 3000 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű társaság jönne létre.

Megnézték azt is, mekkora bank jönne létre, ha ehhez a két bankhoz az MKB-t is hozzávennénk, piaci információk szerint ugyanis nem tettek le bizonyos kormányzati körökben egy „ellen-OTP” felállításáról e három bankcsoport fúziója révén. Egy ekkora bank bőven 5000 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel bírna.

A bruttó hitelállomány alapján akár az OTP magyarországi tevékenységét is megelőzhetné egy ilyen hármas összeolvadással létrejövő intézmény, a beétéállományt nézve már nem. Viszont összességében így is a második legnagyobb magyar bank jöhetne létre.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik