Gazdaság

Többezer milliárdot költenek el az ideérkező külföldiek

Tavaly összesen 2067 milliárd forintot költöttek el Magyarországon a külföldiek, ebből 485 milliárdot az év utolsó negyedévében – olvasható a keddi Világgazdaságban.

A legtöbbet költő csoport az ausztráloké, akik elsősorban fogászati és gyógykezelésekre, valamint egyéb szolgáltatásokra és termékekre költöttek el 61 milliárd forintot. Az ide látogató külföldiek a legtöbb pénzt üzleti célokból költik el, a második helyen szerepel a szabadidő, szórakozás és az egészségmegőrzés.

A KSH adatai szerint tavaly összességében 4,9 százalékkal emelkedett a Magyarországra történő beutazások, és 12 százalékkal a kiutazások aránya. A debreceni reptér forgalma tavaly 29 százalékkal, a budapestié pedig 22 százalékkal növekedett.

A magyarok tavaly 22,8 milliószor látogattak külföldre és átlagosan 2,7 napot voltak távol. Az utolsó negyedévben 24 százalékkal megugrott a hosszabb utak száma, ezek jellemzően rokon- és baráti látogatások voltak.

A külföldiek 2018-ban összesen 58 millió alkalommal látogattak Magyarországra és tartózkodási idejük 4,5 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik