Gazdaság

Rég működnie kellene a kiskunfélegyházi fegyvergyárnak, de nincs elég munkaerő

Jelentősen késik a kiskunfélegyházi fegyvergyár indulása, a szükséges gyártósorok ugyanis nem érkeztek meg és a Napi.hu információi szerint a fogadó üzem infrastruktúrája sem alkalmas még a termelés beindításához.

A lap emlékeztet: Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter tavaly márciusban azt jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Arzenál Zrt. gyárában cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Benkő Tibor jelenlegi honvédelmi miniszter évértékelő értekezletén február 5-én viszont már óvatosabban fogalmazott: szerinte valamikor idén kezdődhet meg a gyártás.

Simicskó István korábbi tárcavezető szerint a fegyvergyártás körülbelül 200 embernek új munkahelyet is jelent majd. Az Opten adatbázisa szerint a fegyvergyárat működtető Terra Zrt.-nek tavaly októberben 47 alkalmazottja volt, jelenleg pedig 59 embert foglalkoztatnak. Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere szerint pedig a

városban jelentős gondot okoz a munkaerőhiány. Ráadásul a második Mercedes-gyár építése tizenöt kilométerre zajlik a várostól.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik