Gazdaság

Pont a falvakból tűnhetnek el a falugazdászok

Az eddigi több mint 1800 település helyett a jövőben 700-800-zal kevesebb helyen tartanak fogadóórát a falugazdászok – számolt be a Népszava. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) többféle szempont, például a helyben élő tagok, illetve ügyek száma alapján döntött úgy, hogy mely településeken szűnjön meg a heti rendszeres fogadóóra.

A falugazdászok feladatai között szerepel többek között a közreműködés a tagok agrártámogatásainak igénybevételében, az őstermelői igazolványok kiadása, érvényesítése, visszavonása, mezőgazdasági káresemények felmérése, dokumentálása, folyamatos tájékoztatás a kormányzati döntésekről.

A kis somogyi település, Várda polgármestere szerint a változás komoly problémát okoz az őstermelőknek, köztük is az idősebbeknek, mert mostantól Somogyjárdra vagy a megyeszékhelyre, Kaposvárra kell utazniuk. Eddig hetente egy órát volt náluk a falugazdász, az új szabály szerint azonban minimum három órás az ügyfélfogadás, erre pedig egy kistelepülésen nincs szükség.

Darabos Tamás, a NAK főigazgatója azt mondta a lapnak: a rövidebb időnek nincs értelme, a kevés ügyfél nem hatékony.

Egészen pontosan lesznek olyan települések, ahová eddig hetente járt a falugazdász, mostantól viszont ritkábban megy majd, más helyekre pedig igény szerint. Több önkormányzat felajánlotta már, hogy segítenek rendszerezni az igényeket, de természetesen indokolt egyedi kérésekre is elmennek majd a szakembereink.

Hozzátette: előzetes egyeztetés alapján bárki kérheti majd a segítségüket, például ha valamiért nem tud utazni, amikor pedig több a munka, mint az április közepétől egy hónapon át tartó egységes kérelmek beadása, mindenhová elmennek majd.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik