Gazdaság

Magyar abszurd: kétszer is csökkent az áfa, mégis drágább lett az éttermi számla

Két lépcsőben, 2017 elején és 2018 elején csökkentette a kormányoldal az éttermi szolgáltatás (pontosabban az étteremben történő étel- és alkoholmentes italfogyasztás) áfakulcsát: 27-ről 18, majd 5 százalékra.

Az mfor megnézte, vajon olcsóbb lett-e az éttermi étkezés. Pont hogy drágább. Már tavaly is emelkedett az ár tavalyelőtthöz képest, de most is képes volt szintet ugrani az ár.

És hogy mivel védi ezt Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke? Hát azzal, hogy szerinte senki nem gondolhatta komolyan, hogy olcsóbb lesz az éttermi étkezés, mert az étterem-tulajdonosok a béremelésre és az állítólag elmaradt fejlesztések pótlására (bármit is jelentsen ez) fordították azt az összeget, amelyet az áfacsökkentés miatt megtartottak maguknak. Állítólag nagyon megnőtt a szakácsok, mosogatók fizetése az elmúlt egy évben, részint azért, hogy megállítsák, fékezzék az elvándorlást.

Kiemelt képünk illusztráció. Budapest, 2015. március 10. Egy pincér terít a XII. kerületi Tanti étteremben 2015. március 10-én. Michelin-csillagot kapott az étterem az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz akkori kiadásában. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik