Gazdaság

Korrupcióellenes ügynökség felállítását javasolja az OECD a magyar kormánynak

A szervezet szerint túlfűtött a munkapiac, a növekedés pedig erőteljes, de lassuló ütemű.

Erőteljes, de lassuló ütemű gazdasági növekedés várható Magyarországon a következő években – idézi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országelemzését a Portfolio. A tavalyi 4,6 százalék után idén 3,9 százalékos, jövőre 3,3 százalékos bővülést jeleznek előre.

Kockázatokat is azonosítanak: a jegybank szigorító monetáris politikáját elkésettnek, a munkaerőpiacot túlfűtöttnek, a gazdasági növekedést regionálisan egyenetlennek találják. A közmunkaprogramok leépítését, képzési programok indítását javasolják.

A szervezet megállapításai szerint a magyar gazdaság teljesítménye jórészt a lakossági fogyasztás számottevő növekedésére, valamint a vállalati és építőipari beruházások dinamikus növekedésére támaszkodva javul. Az ország nagymértékben ki van téve a nemzetközi külkereskedelmi ellentétek mélyülésének, valamint a versenyképesség bérnövekedés miatti csökkenése veszélyének. A kereskedelmi ellentétek mélyülése ronthatja a beruházási hajlandóságot is.

Az OECD fő ajánlásai közt fokozatos kamatemelés, szigorító költségvetési politika szerepel. Megfontolásra ajánlják a munkát terhelő adók csökkentését, az alapnyugdíjak bevezetését, bölcsődék építését és korrupcióellenes ügynökség felállítását. Az oktatás, a mobilitás és a fejletlenebb területek felzárkóztatása szükséges, hogy a gazdasági növekedésből való részesedés méltányosabb szerkezetű legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik