Gazdaság

Megszólalt az Audi: ezért magasabbak a külföldi bérek

Korábban az Audi Hungária Független Szakszervezet nyilvános adatok alapján összehasonlította, hogy a Volkswagen-csoport mennyit fizet például belga vagy cseh munkavállalóinak árbevételéhez. Erre reagált az Audi HR-oldalán. Állítják: a szakszervezet az almát hasonlította össze a körtével, mivel a kelet-európai Volkswagen és Audi-gyárak üzleti modellje eltérő.

Mint írják:

Az AH árbevételének döntő része anyagköltség, azaz az általunk gyártott termékekbe beépített, beszállítók által termelt alkatrészek ára. Tehát minél több az anyagköltség, annál magasabb az árbevétel. Amennyiben az elszámoló ár nyereségtartalma több, az árbevétel is ennek megfelelően magasabb. Ezt a tényt az elemzés figyelmen kívül hagyta: az egyes vállalatok üzleti modelljeinek ismerete nélkül az árbevételi adatok és az abból képzett számok nem összehasonlíthatóak.

Míg az AH esetében a fenti értékben például a személyi jellegű egyéb kifizetések (pl. VBK) nem lettek figyelembe véve, addig a VW SK esetében a bérjárulékon és a nyugdíjprogramon felül minden bérköltség befolyt a számításba. Ez így nem összehasonlítható. Ehhez vegyük számításba, hogy már az árbevétel (ld. fent) sem volt összehasonlítható. Az így kapott végeredményből levont, szakmainak beállított következtetés helytelen” – írják.

Az eltérő üzleti modell miatt az Audi HR szerint a hozzáadott érték és az árbevétel arányának, valamint az értékcsökkenési eljárás összehasonításának sincs túl sok értelme önmagában. „Ahhoz, hogy «almát almával» hasonlítsunk össze, az egyes elemeket közös nevezőre kell hozni, ami csak a vállalatok szakértőinek bevonásával lehetséges.”

Agymosó képekkel bombázza dolgozóit a győri Audi
A monitorokon felváltva jelennek meg az üzenetek.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik