Gazdaság

Még ott is le van gatyásodva a szemétszállító cég, ahova ömlik a közpénz

4,5 milliárd forintért épül termálfürdő Lezsák Sándor lakitelki népfőiskoláján, eredetileg 4 milliárdot szántak rá; 2,2 milliárdért 4000 négyzetméteres, frízes irodaházat kapnak Lezsák Sándorék; közpénzből álmodtak lovardát, tornacsarnokot, sportpályát, termálfürdőt, kempinget és szállodát Lakitelekre; a Lezsák által alapított népfőiskola termálfűtést és fürdőt kap, másfél milliárdos állami támogatással; az eredetileg tervezett 15 milliárd forintnál sokkal többet, mintegy 20 milliárd forintot költhet a kormány a Lakitelek Népfőiskola fejlesztésére – néhány hír az elmúlt két évből, amelyek jól szemléltetik, a lakitelki népfőiskolára nem sajnálja a kormány a pénzt.

Noha a népfőiskola és a 4500 fős, Bács-Kiskun megyei település önkormányzata nem ugyanaz, mégis pikáns, hogy az önkormányzat tulajdonában álló szemétszállító cég elég rossz bőrben van. A Laki-Gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft.-nek most szállítja le közel 50 millió forinttal a törzstőkéjét az alapító lakitelki önkormányzat – derül ki a cégközlönyből. Erre a társaság veszteségei és tőkehelyzetének rendezése érdekében van szükség.

A Laki-Gazda Kft. Lakitelek mellett még négy településen látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat.

El van adósodva, 2017 végén 50 millió forint rövid lejáratú adóssága volt. Abban az évben 20 millió forintos veszteséget hozott össze, és az azt megelőző négy évből is háromban mínuszt produkált.

Az országban gyakorlatilag mindenhol az életükért küzdenek a hulladékgazdálkodó cégek, a kormánynak rendre milliárdokkal kell kisegíteni őket, hogy ne omoljon össze teljesen a szemétszállítás. Időnként azért összeomlik, tavaly ősszel a gödöllői központú Zöld Hídnél fogyott el a pénz, mert a központosított rendszerben az állami kukaholdingtól, az NHKV Zrt.-től nem kaptak elegendő finanszírozást. Budapesten gyakori panasz, hogy a szelektív hulladék, most meg a fenyőfa elszállítása hetekig csúszik, de az ország más térségeiből is érkeznek panaszok.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik