Gazdaság

Tovább gyilkolják az önkormányzatokat, még hatalmasabb lehet a Miniszterelnökség

December 27-én jelent meg egy törvény, ami tovább csökkenti a magyarországi önkormányzatok erejét. Az új szabály szerint ha egy önkormányzat 700 millió forintnál drágább, központi költségvetési pénzt is érintő építkezésbe fog (lehet ez új épület létesítése, vagy egy régebbi felújítása is), akkor az építtetői feladatokat a kormány erre kijelölt ügynökségének kell intéznie — írta meg a 444.hu.

Ugyanebben a törvényben a kormány az állami építkezések túlnyomó többségét a Miniszterelnökség alatt működő BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt). nevű cégre bízta, a törvénynek ez a része már idén hatályba lépett.

Ráadásul 2020-tól, vagyis az önkormányzati választások utáni évtől a települések építkezéseinek egy részét is a BMSK alá rendeli a törvény.

A lap szerint az eljárás némileg hasonlít a sajtó központosítására. Hozzáteszik: könnyű belelátni ebbe, hogy ha valahol az ellenzék győzne idén ősszel az önkormányzati választáson, ott majd az állam elveszi az építkezéseket, ahol pedig politikai szövetségesek kerülnek hatalomra, ott inkább engedi, hogy a helyi erők adhassák ki a munkát, a saját ízlésük szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik