Gazdaság

Nem panaszkodhattak a kereskedők november sem

2018. novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, jelentette a KSH.

Ezen belül :

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,1,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Októberben valamivel magasabb, 6,4 százalékos kiigazítatlan, illetve 5,5 százalékos naptárhatástól megtisztított növekedést mért a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben például a novemberi 1,7 százalékkal szemben októberben 3,9 százalékos volt a növekedés üteme. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben viszont 8,0 százalékról 9,1 százalékosra gyorsult a növekedés, míg az üzemanyag-vásárlások 5,6 százalékkal emelkedtek az októberi 4,4 százalék után. A nem élelmiszerjellegű iparcikkek eladásai a nyers adat szerint árnyalatnyival még jobban, 9,3 százalékkal nőttek, az élelmiszerüzletek forgalmában 1,5 százalékos kiigazítatlan növekedést jelezett a KSH, és az üzemanyag-forgalom 5,3 százalékkal nőtt.

2018. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál. A nyers adatok szerint a nem élelmiszerjellegű iparcikkek értékesítési volumene 9,3, az élelmiszereké 3,7 százalékkal, míg az üzemanyag-forgalom 6,4 százalékkal nőtt az előző év január-novemberéhez viszonyítva. A naptárhatástól megtisztítva rendre 9,4, 3,8, illetve 6,5 százalékos volt a forgalom növekedése.

Elemző: erőteljes a november

Az Erste junior elemzője, Varga Zsombor szerint a lassulás ellenére a novemberi adatok továbbra is erőteljesnek mondhatóak.  A legfrissebb számok alapján így ősszel némileg lassulhatott a háztartások fogyasztásának növekedési üteme a nyári adatokhoz képest, ám a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének meghatározó tényezője maradhatott.

Az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása továbbra is támogatják a vásárlások folytatódását, így alapvetően erős kiskereskedelmi számokat várnak decemberre is.  Idén némileg alacsonyabb lehet a kiskereskedelem bővülése, 4,6 százalékos éves növekedésre számítanak, ugyanakkor idén is a belső kereslet maradhat a GDP növekedés hajtóereje. Az erős belső fogyasztás magas importtartalma pedig hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához. Idén 3,6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság az elemző szerint.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) december eleji előrejelzésében az év utolsó hónapjára rekordforgalomra számított.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik