Gazdaság

AZ ÁSZ-elnök szerint a rabszolgatörvény fehéríti a gazdaságot

Interjút adott a Világgazdaságnak Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, amelyből a következő gondolatokat érdemes kiemelni:

  • „Az olimpiát reálpolitikai okokból nem vállaltuk, ám a kérdés napirenden maradt, a 2024-re tervezett fejlesztések jó része elkészül, ám szervesebb fejlődés révén”. A volt fideszes politikus azt nem említi, hogy a Momentum aláírásgyűjtése után állt el Budapest az olimpiai pályázattól, azt viszont igen, hogy szerinte sem műszakilag, sem menedzsmenttudás oldaláról nem volt rá felkészülve egy olimpiára az ország.
  • „A beruházások költségeinek növekedését – s itt más beruházásokra is szép számmal gondolhatunk az elmúlt évekből – általában több tényező együttes jelenléte okozta. Egyrészt a beruházások nem voltak megfelelően előkészítve – sok esetben csak a politikai döntés született meg egy-egy nagy beruházásról, a szakmai előkészületek, a gazdaságossági-megvalósíthatósági vizsgálatok a háttérben maradtak”. Emiatt kiáltanak sokszor hamisan korrupciót Domokos szerint, miközben az olykor „60-70 százalékos” drágulást szerinte más okozza, csak a közvélemény nem elég képzett: „Tudomásul kell venni azt a közgazdasági alaptételt, hogy az ár nem a költségektől függ, hanem a kereslet-kínálat alapján a szerződő felek közötti viszony határozza meg” – mondta.
  • „A gondot az okozta, hogy az állam gyakorlatilag saját magának drágította meg így a beruházásokat, hiszen az építőcégek az egyik állami beruházást hagyták ott egy másikért”.
  • „Ha a beruházásoknál és az állami vagyon kezelésénél is nyíltságot tapasztal a piac, az a költségvetési kiadásokra is jótékony hatással lesz, és példát mutat minden fejlesztésnél, az önkormányzatok beszerzéseitől egészen Paksig”.
  • „Én a túlórakeret emelésében az online pénztárgépekkel és az EKÁER-rel indult gazdaságfehérítés újabb, fontos eszközét látom. Ne legyünk álszentek: az a vállalkozó, aki jelentős megrendelést kapott, eddig is megoldotta, hogy a dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások. Most mindenki számára tisztább helyzet keletkezik. “

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik