Gazdaság

Zuhan a tokiói tőzsde is, idegesek a piacok

Húsz havi mélységbe zuhant kedden záráskor a tokiói tőzsdeindex, miután az előző nap a Wall Street is régen látott mélyrepülést mutatott be.  

A távirati iroda tájékoztatása szerint a Nikkei 225 mutató kedden 5,01 százalékos esés után 19 155,74 ponton zárt, a korábbi legalacsonyabb, 2017. áprilisi 19 177,96 pontos szint alá süllyedve  A vezető részvények ára jelentősen csökkent, a Toyota Motoré 5,25, a Sonyé 5,55, a Nintendóé 4,3 a Mitshubisié pedig 4 százalékot.

A hétfői záráskor a Wall Streeten a Standard and Poor 500-as index 2,7 százalékot esett 2351,10 pontra. Az irányadó mutató szeptember 20. óta 19,8 százalékkal esett vissza. A Wall Street nyugtalanságát az amerikai politikai fejlemények, valamint Donald Trump Twitteren publikált üzenete váltotta ki, amely szerint a gazdaság egyetlen problémája a Fed. A kijelentés növelte az aggodalmakat, hogy az elnök át akarja venni az ellenőrzést az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer felett.

A Guardian arról ír, hogy a piacok nyugtalanok amiatt is, hogy Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter felhívta a hat legnagyobb bank vezérigazgatóját, majd publikált egy közleményt, amelyben megnyugtatott mindenkit afelől, hogy nincsenek likviditási gondok a pénzügyi rendszerben. Ettől viszont mindenki ideges lett, hiszen addig senki nem gondolt arra, hogy likviditási problémák lehetnek.

Arról is terjedtek pletykák, hogy Trump el akarja mozdítani a FED-et irányító Jerome Powellt, ám ezt az elnök és Mnuchin egyaránt tagadta.

Kiemelt kép: Jiji Press / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik