Gazdaság

Iszonyú pénzt tol a kormány a társadalombiztosításba és a paksi bővítésbe

A szochó csökkentése kiesést jelent, miközben a nyugdíjkiadások meg nőnek.

A Pénzügyminisztérium legfrissebb makrogazdasági előrejelzéséből kiderül, hogy jövőre 467,2 milliárd forint kerül át a költségvetésből a tb-alapokhoz, hogy fenntartható legyen a nyugdíj- és egészségbiztosítás finanszírozása – írja az Mfor.hu, hozzátéve, hogy ez az összeg 2022-re csaknem megduplázódik, 914,5 milliárdra emelkedik. Fél éve, a 2019-es költségvetés benyújtásakor még csak 585,2 milliárddal számoltak 2022-re.

A több mint 300 milliárdos növekedés okai között említik, hogy jövő júliusban 2 százalékponttal csökken a szochó mértéke, ami kiesést jelent a tb-alapoknak, és ezt pótolni kell. A nyugdíjkiadások pedig emelkednek, az új belépők magasabb bérszintje miatt eleve növekszik az átlagos induló nyugdíj összeg, miközben egyre kevesebb aktív tart el egyre több nyugdíjast.

Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is óriási mértékben nőnek, ami mögött a paksi beruházást sejti a gazdasági portál. Jövőre 339,6 milliárdos kiadással számol a Pénzügyminisztérium, 2022-ben pedig már 937,2 milliárddal. Vagyis a kormány úgy számol, hogy néhány év múlva beindul a projekt, ami sok pénzt szív el a költségvetésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik