Gazdaság

Megszavazták a fideszesek is az EP-ben, hogy több pénzt adjanak a menekültek integrációjára

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő arról írt a honlapján, hogy „az EP legutóbbi plenáris ülésén olyan jelentés elfogadását támogatták, amelynek egyes megállapításai megfelelnek az általuk Soros-tervnek tartott állítólagos összeesküvés állítólagos céljaival”.

Az úgynevezett Grammatikakis-jelentést a végszavazásnál a Fidesz képviselői is támogatták.

Pedig a jelentésben olyan tételek is szerepelnek, amellyel kapcsolatban a fideszesek rendre tiltakozni szoktak az Európai Parlamentben:

  • A dokumentum kimondja például, hogy az európai közösséget jelenleg számos kihívás feszíti, többek között a radikalizálódás és a populizmus, amelyek „alapjaiban ingatják meg az európai integrációt és megkérdőjelezik a tagállamok közötti szolidaritást”.
  • A jelentés kiemeli, hogy a kultúra fontos szerepet játszik a társadalmi kohézióban és az integrációban, különösen „a migránsok és menekültek kulturális és társadalmi életben való részvétele révén”.
  • Megemlíti, hogy hatékonynak bizonyult a migránsok „Kreatív Európa” programba történő integrációja; sőt túljelentkezés is volt az alulfinanszírozott programban.
  • A Fidesz által is támogatott jelentés megállapította, hogy „a menekültek beilleszkedése érdekében szükséges fellépéseket új forrásokkal kell támogatni”, mert „a kultúra és a kultúrák közötti párbeszéd szerepet játszhat a migránsok társadalmi szerepvállalásának növelésében és integrációjuk megkönnyítésében”.
  • A dokumentum egy helyen így fogalmaz: „Az európai kultúra legnagyobb értéke az elképzelések, a hangok és a kifejezésmódok sokszínűségében rejlik, amelyet meg kell őrizni, meg kell erősíteni és támogatni kell.”

Ujhelyi hozzáteszi, hogy szerinte „a Fidesz képviselői helyesen cselekedtek, amikor a kultúra ügyét és az azzal kapcsolatos irányokat rögzítő jelentést – benne a menekültekkel kapcsolatos tételeket – támogatták a plenáris ülésen. Egy Európa-párti politikusnak ez volt a dolga”.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánlott videó

Olvasói sztorik