Gazdaság

Közmunkások dolgozhatnak a nyíregyházi Legóban

A nyíregyházi LEGO gyár néhány évvel ezelőtt még azzal küzdött, hogyan tartsa számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, aki kopogott náluk, ma már szinte futnak utánuk. Ám létezik még egy „kiaknázatlan” szegmens, akiket most egy új megállapodás keretében mégis elérhetnek a szabolcsi cégek. Ezek pedig a közmunkások. A LEGO Manufacturing Kft. HR-vezetője, Tóth Csaba beszélt a részletekről a Pénzcentrumnak.

Az interjúból kiderül többek között, hogy folyik egy pilot projekt Szabolcsban, amibe a gyár is beszállt. A projektet a Pénzügyminisztériumból vezérlik. Lényege, hogy a közmunkán keresztül egy eddig számukra elérhetetlen csoportot tudnak megszólítani.

A HR-vezető bízik abban, hogy ennek az együttműködésnek lehet akár 100 százalékos hatékonysága. Van ugyanis 25 ezer ember Szabolcsban, aki ebben a szférában dolgozik, és azt gondoljuk, ennek a 10-15 százaléka képes és akar is dolgozni. Így most irányítottan tudnak hozzájuk szólni, amennyiben együtt tudunk működni az önkormányzatokkal.

A terv az, hogy amikor nem tudnak nekik munkát biztosítani, akkor visszamehessenek a közmunkába, és amikor újra szükségük van rájuk, akkor ismét meg tudják őket szólítani.

Amíg Magyarországon van még tartalék munkaerő, addig nem hoznak be Ukrajnából, vagy Szlováikából. Viszont a vezető ezt is kimondta:

Ha Ön azt mondaná most nekem, hogy le kell gyártanunk 100 ezer dobozt karácsonyig, és ha nem hozunk be Ukrajnából 100 embert dolgozni, akkor csak 60 ezret tudunk megcsinálni, akkor egészen biztosan kimennék személyesen agitálni az embereket.

S hogy ez beleférne-e a kormánynnal kötött stratégiai megállapodásba? Kattintson!

 

Kiemelt képünkön: A Lego Manufacturing Kft. gyára Nyíregyháza határában 2015. április 20-án.
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik