Gazdaság

Őrült tempót produkált a magyar gazdaság

Még a korábban ismertnél is nagyobb tempóba nőtt a magyar gazdaság – ez látszik a harmadik negyedéves, felülvizsgált adatokból. Az egy évvel korábbinál 5,2 százalékkal több értéket állított elő a magyar gazdaság. Ilyen mértékű bővülésre legalább húsz éve nem volt példa, mutat rá a Portfolio.hu, de lehet, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen gyors a növekedés.

Alapvetően két tényező pörgeti a gazdaságot. Egyrészt a – részben uniós forrásokból táplálkozó – építkezések (útépítés, vasútvonal-fejlesztés, szennyvízberuházás, stb), aztán a lakásépítések, másrészt pedig a nagy béremelkedés és az erősödő hitelfelvétel által hajtott lakossági vásárlás.

Jövőre némi lassulást valószínűsítenek a közgazdászok, de még így is 3,5 százalékos gazdasági növekedés tűnik most esélyesnek.

Kiemelt kép: Székesfehérvár, 2018. szeptember 6. Autóbusz vázát készítik az Ikarus Járműtechnika Kft. székesfehérvári gyárában 2018. szeptember 6-án. A Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,15 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása Székesfehérváron. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik