Gazdaság

A fogyasztási hitelek felét átlag alatti jövedelmű magyarok vették fel

Az összes fogyasztásihitel-adós közel fele a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint az átlagosnál lényegesen alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik — írta meg az Azénpénzem.hu.

Az MNB frissen közzétett adatai szerint az idén októberben már majdnem 670 milliárd forint személyi kölcsönt törlesztettek a háztartások, ami a két évvel korábbi értéket 177 százalékkal haladja meg. A jegybank megállapította: 2016-ban már megjelent egy olyan adósréteg, amelynek az átlagosnál lényegesen alacsonyabb a jövedelme. Ez a csoport az összes fogyasztásihitel-adós közel felét teszi ki.

Az MNB elemzése három kategóriába sorolta az adósokat:

  • Problémamentesek: a vizsgált fogyasztási hitelesek 36 százaléka, az átlagosnál jóval magasabb jövedelem és az alacsony jövedelemarányos eladósodottság a jellemző.
  • Zsonglőrök: több hitelszerződésük is van, és ezeket különböző pénzügyi közvetítő intézményekkel kötötték; esetükben a több intézmény felé fennálló hitelek párhuzamos kezelése jelenthet problémát.
  • Túlválallók: az átlagos jövedelmi szinthez mérve túlzott eladósodottság jellemző. Náluk a legmagasabb a folyószámlahitelek és hitelkártyák elterjedtsége is. Közel 5 százalékuknak egynél több folyószámlahitele van, 40 százalékos azoknak az aránya, akik csak pénzügyi vállalkozásokhoz fordulnak hitelért.

Az MNB megállapította, az alacsony jövedelemszint fokozhatja a kiszolgáltatottságot az alapvetően prudens módon eladósodott, ugyanakkor a fogyasztási hitelek körébe frissen bevont, alacsony jövedelmű új hiteladósok esetében (30 százalék), illetve a már korábban felvett hitelekkel bíró, nem teljesítésre hajlamosak (18 százalék) esetében is — fogalmaz a cikk.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik