Gazdaság
Lambsheim, 2017. május 30.
Gyurgyalag (Merops apiaster) csapkod a szárnyával egy ágon az észak-németországi Lambsheim település közelében 2017. május 29-én. A méhészmadár néven is ismert gyurgyalag nyaranta előszeretettel költ északnyugat-németország egyes részein, az utóbbi pár évben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban legkevesebb 239 fészkelő párt tartanak számon. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Greenpeace: A környezetvédelmi szakemberek felét elbocsátották a minisztériumból

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 11. 20. 13:46

A természetvédők önálló Környezet- és természetvédelmi Minisztérium felállításáért indítottak petíciót.
Korábban a témában:

A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától. A leépítések ellehetetlenítik az érintett területek hatékony szakmai munkáját — fogalmazott közleményében a Greenpeace Magyarország.

Mindeközben soha nem nézett még szembe ekkora természeti és környezeti kihívásokkal sem hazánk, sem egész Földünk. A természet- és környezetvédelem erősítése most fontosabb, mint valaha

— írják.

A Greenpeace Magyarország ezért petíciót indított egy önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium felállításáért ezen az oldalon.

A Greenpeace emlékeztet: 2018 novemberében a természetvédelem központi irányítását ellátó szakemberek aránytalanul nagy százalékát bocsátották el az agrártárcától. Szerintük:

  • A leépítések révén veszélybe kerültek hazánk természeti kincsei. Ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, mely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében.
  • 2010-ben megszüntették a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot. Azóta: szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek.
  • Folyamatosan csökken a természetvédelem költségvetési támogatása.

Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek.. A felügyelőségeket a kormányhivatalokba olvasztották, ami jelentősen gyengítette a környezet és természetvédelmi szempontok érvényesítését.

Emlékeztetnek, hogy Magyarország Alaptörvénye kimondja:

A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Dr. Rodics Katalin természetvédelmi ökológus, kutatóbiológus, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse elmondta:

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra. Egyre fokozódik a klímaválság. Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon. Soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése.

A Greenpeace Magyarország petíciójában azt követeli, állítsák helyre hazánk korábban jól működő környezet- és természetvédelmi rendszerét:

a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ronald Wittek

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten