Gazdaság

Egyre-másra vesszük fel a hiteleket, ezek is elkezdtek bedőlni

Elkezdődött, amitől sokan tartanak: nyár végén, ősz elején megugrott az újonnan bedőlő jelzáloghitelek darabszáma – derült ki a Központi Hitelinformációs Rendszer adataiból a Portfolio.hu beszámolója szerint.

Míg a június idei mélyponton csak 814, augusztusban már 1269, szeptemberben pedig 2487 jelzáloghitel vált nem teljesítővé – mondta Kiss Attila, a Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető BISZ Zrt. szenior üzletfejlesztési menedzsere a lakossági hitelpiacról tartott előadásában. Ugyan ezek között lehetnek régebben felvett hitelek is, amelyeket most már nem törlesztenek az adósok, de a tendencia alapján az a valószínűbb, hogy a nem teljesítő hitelek felfutása mögött az is meghúzódik, hogy az elmúlt pár évben felvett kölcsönöknél is megjelent a nemfizetés.

Az is kiderült a mai konferencián, hogy a teljes pénzügyi rendszerben 18 százalék a nem teljesítő hitelek aránya. Ezek nagyobbik részével már nem a bankok bajlódnak, hanem átadták követeléskezelőknek, aki megpróbálják behajtani az elmaradt adósságot vagy épp eladják a követelést, azzal együtt az ingatlanfedezetet is.

Még egy nyugtalanító fejlemény: nő a perek és végrehajtások száma. 300 ezer fizetési meghagyás és 700 ezer végrehajtás van folyamatban, ezekkel szemben 200 ezer egyezség áll.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik