Gazdaság

Népszava: Betilthatják az állami kukaholdingot

Még mindig zajlik a vita a hulladékpénzek visszatartásával vádolt NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a könyvvizsgálója, a a Moore Stephens K-E-S Audit Kft. között, ezért hamarosan betilthatják a kukaholdingot – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy a cég és a könyvvizsgáló az NHKV nagyjából 40 milliárd forint tavalyi elszámolásán kaphatott össze, ez a kukaholding évi 120 milliárdos becsült bevételének harmada. Az állami cég ezért még mindig nem adta le a május végén esedékessé vált tavalyi mérlegbeszámolóját. Ekkora késedelem esetén be is vonhatják a cég adószámát, amellyel a megszüntetésüket kockáztatják.

Szemétrezsi: amit megspóroltunk, annak a többszörösét veszítjük a kukaholding miatt
A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy rezsicsökkentés címén az emberek kevesebbet fizessenek, de közben a költségvetésből ennek a többszörösét kell áldozni a működésképtelen rendszer fenntartására.

A nemzeti kukaholding visszás ügyeiről a 24.hu-n részletesen beszámoltunk – ezeket a cikkeinket itt olvashatják –, a kialakult botrányhoz pedig újabb adalék a Népszava értesülése, miszerint a feloldhatatlan ellentmondások a vitatott tételek szabályos nyilvántartásával kapcsolatban alakultak ki.

A kormánnyal jó viszonyt ápoló oligarcha, Garancsi István üzleti partnereitől beszerzett, 1 milliárd forintos számlázási rendszer hibái miatt pedig évente nagyjából 10 milliárd forint pedig be se folyik – ez a hiány az évek során ennek a többszörösére dagadt.

A viták miatt az NHKV könyvvizsgálója úgynevezett korlátozott véleménnyel akarta ellátni a beszámolót, ám a Népszava szerint a társaság vezetője ehhez nem járult hozzá. Ugyanakkor azt is írja a lap, hogy a megszűnésveszély miatt hamarosan mégis leadják a mérleget.

Kiemelt kép: 24.hu/Csanádi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik