Gazdaság
Munhinga, 2018. október 18.
A 2018. október 8-i képen apró aranyrögöt mutat egy mozambiki aranyásó, helyi néven garimperio egy lelõhelyen, a Manica tartománybeli Munhingánál. Mozambikban jelentõs mennyiségû szén, grafit, kaolin, vasérc, apatit, márvány, bentonit, bauxit, réz, arany, titán, rubin és tantál rejlik kiaknázatlanul a kõzetekben és a talajban. Noha az elmúlt években a kelet-afrikai állam Niassa, a Tete és a Manica tartományainak aranylelõhelyei több hazai és nemzetközi befektetõ és bányatársaság figyelmét felkeltették, a nemesfém kitermelését továbbra is jellemzõen aranyásók és aranymosók végzik hagyományos módszerrel. Manicában mintegy 40 ezer garimperio próbálja a megélhetését biztosítani a hatóságok zaklatása és a politikai nyomásgyakorlás mellett. A kitermelést fõként férfiak végzik korszerûtlen eszközökkel, védõfelszerelés nélkül, az aranyérc feldolgozásában azonban nõk is segédkeznek. Az olvasztással kinyert fém grammjáért átlagosan tíz amerikai dollárnak (mintegy 2800 forintnak) megfelelõ meticalt adnak a helyi felvásárlók.
MTI/EPA/Yeshiel Panchia *** Local Caption *** A 2018. október 8-i képen apró aranyrögöt mutat egy mozambiki aranyásó, helyi néven garimperio egy lelõhelyen, a Manica tartománybeli Munhingánál. Mozambikban jelentõs mennyiségû szén, grafit, kaolin, vasérc, apatit, márvány, bentonit, bauxit, réz, arany, titán, rubin és tantál rejlik kiaknázatlanul a kõzetekben és a talajban. Noha az elmúlt években a kelet-afrikai állam Niassa, a Tete és a Manica tartományainak aranylelõhelyei több hazai és nemzetközi befektetõ és bányatársaság figyelmét felkeltették, a nemesfém kitermelését továbbra is jellemzõen aranyásók és aranymosók végzik hagyományos módszerrel. Manicában mintegy 40 ezer garimperio próbálja a megélhetését biztosítani a hatóságok zaklatása és a politikai nyomásgyakorlás mellett. A kitermelést fõként férfiak végzik korszerûtlen eszközökkel, védõfelszerelés nélkül, az aranyérc feldolgozásában azonban nõk is segédkeznek. Az olvasztással kinyert fém grammjáért átlagosan tíz amerikai dollárnak (mintegy 2800 forintnak) megfelelõ meticalt adnak helyi felvásárlók.

Surányi-MNB ütésváltás az aranytartalék miatt

24.hu
24.hu

2018. 11. 02. 09:57

Isten óvja Magyarországot attól, hogy az arany legyen a mentsvára

– így kommentálta Surányi György egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke a HVG-nek adott interjújában azt a hírt, hogy a jegybank válságra spekulálva, átláthatatlan pénzügyi manőverrel megtízszerezte aranytartalékát. Surányi kijelentette, hogy az aranynak a mai monetáris rendszerben nincs helye. Felhívta a figyelmet arra, hogy a G20, azaz a világ 19 legnagyobb országát és az Európai Uniót tömörítő szervezet jegybankjainak többsége 2001 és 2018 között csökkentette aranytartalékát.

Surányi “aranykritikájában” elmondta, hogy a devizák és az arany közötti kapcsolat megszűnt, az aranynak így nincs pénzfunkciója.

Nem használható piaci beavatkozásra, nehézkes pénzzé tenni, általános fizetőeszközként sem működik, miközben nem kamatozik, s drága a tartása, hiszen őrzéséről gondoskodni kell.

A korábbi MNB-elnök leszögezte:

ha egy jegybank aranyat vásárol, fedezetlen kockázatot vállal magára.

A Magyar Nemzeti Bank reagált Surányi interjújára. Hoffman Mihály igazgató szerint Surányi a 20-30 évvel ezelőtti dogmáknál ragadt le, s nem vette figyelembe, hogy az aranytartalék növelése és országon belüli birtoklása összhangban van a nemzetközi trendekkel, támogatja a pénzügyi stabilitást, és tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat. A direktor úgy véli, az arany normál piaci körülmények mellett meglévő bizalomerősítő szerepe válsághelyzetben tovább erősödik, és Surányi állításával szemben az arany megőrizte történelmi szerepét, és továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköz. Hoffman szerint egyenesen meghökkentő Surányi állítása, hogy az arany nem pénz, hiszen a közgazdászok között jól ismert Alan Greenspan volt amerikai jegybankelnök mondása, miszerint a nyomtatott pénzt szélsőséges körülmények között senki nem fogadja el, míg az aranyat mindig elfogadják, mert végső fizetési eszközként funkcionál.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Yeshiel Panchia

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egypt's Ali Zein El-Abedin (C) is blocked during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Egypt at the Royal Arena in Copenhagen on January 16, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.