Gazdaság

Ilyen VIP-szolgáltatásokat kaptak az állami vezetők

A nyári képviselői béremelés következtében nemcsak fizetésük, hanem egyéb juttatásaik mértéke is jelentősen nőtt: ma egy képviselőnek jár

  • szálloda vagy albérlet-támogatás, ami havi 312 ezer forint,
  • iroda 624 ezer forintért,
  • benzinkártya a budapestieknek 2500, a legmesszebb lakó képviselőknek akár 6500 kilométer/hóig,
  • támogatás a mobilszámlához havi 41 ezer 400 forintig.

Hazánkban nem új keletű az állami vezetőknek járó különleges orvosi ellátás sem, sokáig nem is kezeltek mást a Kútvölgyi Kórházban, a rendszerváltás után pedig a Belügyminisztériumnak például külön kórháza volt. Az ATV Heti Napló című műsora számolt be arról, hogy 2011-ben a kormány évi 20 milliós keretszerződést kötött a SOTÉ-val és a Honvédkórházzal.

Utoljára 2013-ban közöltek adatokat arról, hányan és milyen szolgáltatásokat vettek igénybe, akkor az derült ki, hogy 311-en éltek a lehetőséggel, a legtöbben VIP fogorvosi ellátásra mentek, de volt, aki plasztikai sebésznél, volt, aki pszichiáternél, és volt, aki a férfipotenciált vizsgáló szakorvosnál járt a szolgáltatás keretében.

A SOTE 2015-17-es adatai szerint évente átlagosan 36 fő kereste fel a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb szakrendelőit a VIP-ellátás keretében. A megadott időszakban évente átlagosan

  • 35 szűrővizsgálat,
  • 330 belgyógyászati vizsgálat és
  • 200 egyéb háziorvosi és szakorvosi vizsgálat

történt a klinikákon, évente két-három alkalommal pedig be is kellett feküdnie valamelyik osztályra a páciensnek.

A VIP-ellátás keretében éves szűrővizsgálaton, járóbeteg-szakrendelésen, háziorvosi ellátásban, fekvőbeteg-ellátásban, szakorvosi vizsgálaton (belgyógyászat, nőgyógyászat, urológia és ezek kiegészítő labor, onkológia és diagnosztikus, például ultrahang vagy EKG vizsgálatain) vettek részt a betegek.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik