Tiborcz István nemcsak építkezik, meg is vette az Andrássy úti villát

Mészáros Lőrinc után Paár Attilától is közvetlenül Tiborcz Istvánnál kötött ki egy vagyondarab.
Kapcsolódó cikkek

Csak néhány hete esett meg, hogy Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök bizalmasa átadott egy darabot egyik érdekeltségéből a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak. Az Appeninn Nyrt. tőzsdei társaság 20,59 százalékát szerezte meg a Tiborcz minősített többségi tulajdonában álló BDPST Zrt. Ez mérföldkő volt, ahogy a G7 írta, először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz, mindjárt 6 milliárd forintnyi.

Tiborcz István. Fotó: Marjai János/24.hu

Hétfőn megint érkezett egy közlemény, amelyből az derült ki, máris itt a folytatás. Az ügylet főszereplője itt is Tiborcz és a BDPST, a bejelentés szerint a BDPST Group teljes körűen felújítja és butikhotellé alakítja az Andrássy út 116. szám alatt található, 1876-77-ben épült villát, amely valaha Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában is volt. Azzal, hogy a beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot és a fejlesztés hozzájárul a budapesti turizmus felső kategóriás szegmensének erősödéséhez. Itt azonban nem Mészárosról, hanem egy másik kormányközeli milliárdos, Paár Attila vagyondarabjáról van szó. Mint a 24.hu megtudta,

a miniszterelnök veje nemcsak butikhotelt épít az Andrássy úton, hanem meg is vette az ingatlan felét.

A BDPST Zrt. az Andrássy út 116. szám alatt található ingatlant tulajdonló projekttársaságban 2018. októberében piaci áron 50 százalék részesedést szerzett egy magántulajdonban álló társaságtól, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-től. A projektben és az ingatlan felújításában a BDPST Zrt. résztulajdonosként és szakmai partnerként, klasszikus ingatlanberuházóként vesz részt.

Ezt a válaszolta a BDPST a kérdéseinkre, azt azonban nem árulták el, pontosan mennyiért jutottak az ingatlanos cég feléhez. Vagyis nem tudhattuk meg, mennyit fizetett Tiborcz üzlettársának, a WHB-ban érdekelt Paár Attilának.

Paár Attila
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az Andrássy úti Weiss-villa az egyike azoknak a patinás ingatlanoknak, amelyekre ráhajtottak az Orbán-közeli milliárdosok a NER sugárútján. Mint korábban megírtuk, a 116. szám alatti villát Paár Attila cége, a WHB Vagyonkezelő Kft. vette meg még tavaly februárban, 723,6 millió forintért sikerült megszereznie az állami vagyon felett őrködő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén. Az átalakítási munkálatok pedig már egy ideje folynak.

A NER főutcája lett az Andrássy, bevásároltak a főoligarchák a világörökségbe
Mindenkinek van már villája az Andrássy úton, aki számít. A NER nagyrészt bekebelezte Budapest fő sugárútját.

A butikhotel fejlesztésről szóló bejelentéskor még a WHB Vagyonkezelő neve szerepelt tulajdoni lapon (és nem törölték az Unicredit Bank Hungary Zrt. javára bejegyzett 5 milliárd forint jelzálogjogot sem). A BDPST válasza szerint viszont Tiborcz nem ebben, hanem egy projekttársaságban szerzett részt. Az Opten cégnyilvántartásában augusztus óta létezik egy alkalmasnak látszó cég: BPA116 Kft. néven, 640 millió forint törzstőkével jegyezték be, fióktelepe pedig az Andrássy út 116. , bár a társaság tulajdonosaként cikkünk írásakor még csak a WHB Vagyonkezelőt tüntették fel.

Az 50 százalékos üzletrészvásárlás arra bizonyosan jó volt, hogy ne élhessen az állam a patinás villára bejegyzett elővásárlási jogával. Tulajdonosváltáskor erről le kellett volna mondania a miniszterelnök veje javára, de itt a tulajdonos nem változott, csak egy üzlettársat vettek be. A BDPST válaszából viszont nem derült ki, mi értelme, hogy Paár Attila, illetve az építőiparban nagyágyúnak számító WHB átadja az Andrássy úti ingatlan fejlesztési lehetőségét? Miközben a WHB alkalmasnak találtatott olyan nagyszabású közpénzes munkákra, mint a Várkert Bazár felújítása vagy az Operaház 15,5 milliárd forint költségűre becsült rekonstrukciója. Ahogy az sem világos, miért mond le a gyors megtérüléssel kecsegtető üzlet feléről? Hacsak az nem, amit a G7 megpendített:

megkezdődött a kormányközelben koncentrálódott javak csatornázása az Orbán családhoz.

A Paár és Tiborcz párosnak mindenesetre nem ez az első közös ügylete. Egy WHB-cég, a WHB Befektetési Kft. volt az a társaság, amelyik kényes helyzetben megtette a szívességet, hogy az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét. A közvilágítás-szerelésben és közbeszerzésben világbajnok Elios átvétele pedig csak az első felvonás volt a Tiborcz-Paár partnerségnek.