Gazdaság
SAN RAFAEL, CA - JULY 25: Cans of Coca Cola are displayed on July 25, 2018 in San Rafael, California. Coca Cola announced plans to raise soda prices in North America due to rising prices of metals following tariffs imposed on Chinese imports by the Trump administration.  Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A Coca-Cola a felelős a legtöbb műanyagszemétért

24.hu
24.hu

2018. 10. 09. 11:49

A Greenpeace-hez köthető Break Free From Plastic mozgalom felmérte, hogy melyik globális nagyvállalat termékeihez kötődik a legnagyobb műanyagcsomagolás-szennyezés. A vizsgálathoz hat kontinens 42 országában tartottak szemétgyűjtő akciókat, ennek során majdnem 200 ezer darab műanyag hulladékot válogattak szét, majd egyesével összesítették, hogy a csomagolás mely vállalatok termékéhez tartozik.

Az eredmény a következő lett:

 1. Coca-Cola
 2. PepsiCo
 3. Nestlé
 4. Danone
 5. Mondelez
 6. Procter&Gamble
 7. Unilever
 8. Perfetti van Melle
 9. Mars
 10. Colgate-Palmolive

A legnagyobb arányban nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú szemét (eldobható kávés- és üdítős poharak, ételtároló dobozok) volt megtalálható a legtöbb helyszínen, ezt követte szorosan a PET-palack.

A mozgalom célja, hogy felhívja az emberek figyelmét és nyomást helyezzen a vállalatokra annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék az eldobható műanyag csomagolóanyagok használatát, újratervezzék a rendszereiket, üzleti modelljeiket, és először minimalizálják, majd idővel beszüntessék az eldobható csomagolások használatát. A teljes vizsgálat itt érhető el.

Kiemelt kép: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.