Gazdaság

Fűtési szezon előtt: 5 tipp, mire figyelj az irodai fűtés karbantartásakor

Hamarosan itt a fűtési szezon, ezért akárcsak otthon, a munkahelyen is fontos az irodai fűtőegységek ellenőrzése a hideg beállta előtt. Igaz, ez a főként munkáltatók feladata, de a fűtés karbantartása nem csupán a hosszú távú üzemeltetés, hanem a munkavállalók egészségének megőrzése szempontjából is kiemelkedően fontos.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni: ahogyan az irodaépületek is sokfélék, úgy a fűtésrendszer fajtája és a szigetelés típusa és mértéke is merőben eltérő lehet.

Egy azonban biztos: a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás (HVAC) teszi ki az épület energiafogyasztásának legnagyobb hányadát, azaz mintegy 40-60 százalékát.

A fűtési rendszer energiahatékony felhasználása mellett jelentős spórolást lehet végrehajtani, amit érdemes is kihasználni. Ezt egy kis odafigyeléssel és néhány egyszerű intézkedéssel el lehet érni. A GreenDependent Egyesület tanulmánya alapján összeszedtük, mire érdemes figyelmet fordítani a fűtési rendszerek karbantartásánál.

  • A legfontosabb, hogy biztosítsuk a fűtési-szellőztetési rendszer folyamatos takarítását és karbantartását. Például légfűtéses kazán esetében ne felejtsük el ajánlott időközönként cserélni vagy tisztítani a szűrőket, télen havonta ellenőrizzük őket. A koszos szűrők akadályozzák a szabad légáramlást, és ezáltal többlet energiafelhasználást idéznek elő, a piszkos szűrők pedig az egészségre is ártalmasak lehetnek.
  • Tisztítsuk a radiátorokat és a szellőzőnyílásokat is rendszeresen. Ha a radiátor levehető tetővel rendelkezik, vegyük le és belül is tisztítsuk meg. A por (különösképpen az égett szerves por) ugyanis kellemetlen szagot eredményez, ráadásul allergiát is kiválthat. Nem utolsó sorban pedig a fűtési rendszer hatékonyságát is csökkenti.
  • Légtelenítsük a radiátorokat. Ha például szokott az irodai radiátor kortyogó hangot adni, vagy esetleg hűvös a teteje, míg az alja forró, ezek azt jelezhetik, hogy levegőbuborékok került a rendszerbe, amik csökkentik a hatásfokot. Így a radiátor nem csak hogy nem fűt rendesen, hanem még energiát is pazarol. Tehát fontos a légtelenítés!
  • Ha termosztatikus radiátorszelepek vannak az irodánkban, azok ellenőrzése is fontos. Ahogyan az is, hogy legyünk tisztában vele, hogyan kell őket megfelelően beállítani. Úgy működnek, hogy érzékelik közvetlen környezetük léghőmérsékletét, és aszerint, hogy hányas fokozatra kapcsoltuk engedik, vagy épp akadályozzák a forró víz radiátorba való áramlását.
  • Bár sokan nem mérik fel fontosságát, egyáltalán nem elhanyagolható kérdés a nyílászárók működése a fűtés szempontjából. Ezért ellenőrizzük, hogy az ajtók és ablakok jól illeszkednek-e. Például kipróbálhatjuk, hogy mennyire egyszerű őket nyitni és csukni, meg is rázhatjuk őket. Ha el-elakadnak, az egyenetlenségeket, tehát végső soron réseket jelez. Ajtók esetében azt is megnézhetjük, hogy a pereme mentén mennyire szűrődik át a fény a másik helyiségből. A kábelek és csövek be- és kimeneti nyílásait se hagyjuk ki a felmérésből. Fűtési szezon alatt csukjuk az ajtókat.

Szponzorált tartalom

A cikk az E.ON támogatásával készült.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik