Gazdaság

Drágul az energia Európában: ezek az okok állnak a háttérben

Számos európai fővárosban emelkedett a lakossági villamos energia és földgáz ára az elmúlt hónapokban. Elsősorban a gázárak esetében látszik díjemelkedés az összehasonlító statisztikákban.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ár-összehasonlítása alapján Magyarország jó helyezést ért el az energiaárak tekintetében más európai országokhoz képest. A hivatal szerint a főként a földgáz ára esetében figyelhető meg emelkedés. Leginkább Svédország (Stockholm), valamint Lettország (Riga) árnövekedése volt kiugró, de figyelemre méltó e tekintetben Spanyolország (Madrid), Franciaország (Párizs), és Olaszország (Róma) is.

A lakossági villamos energia árak esetében az uniós országok többségében enyhe áremelkedést lehetett észlelni, igaz, például Londonban, Rómában vagy éppen Bécsben sem emelkedtek az árak. Magyarországon kismértékben emelkedett az áram ára.

A MEKH tájékoztatás szerint bár a lakossági áram árának meghatározása soktényezős, a következő szempontok mindenképp hatással vannak a díjszabásra:

  • Az erőművek termelési költsége (különösen az erőművek által felhasznált tüzelőanyag költsége).
  • Az import és export költségei (a szállítási infrastruktúra korlátozott rendelkezésre állása miatt).
  • Az erőművek rendelkezésre állása (extrém időjárási körülmények vagy karbantartási időszakok korlátozzák a termelő erőműveket).
  • Az időjárásfüggő erőművek esetén az időjárási körülmények, és olyan (specifikus iparági szabályozásból fakadó) tételek, mint például a klímavédelem miatt bevezetett szén-dioxid-kibocsátási kvóta árának változása.
  • Fontos hatása van továbbá a különféle megújuló termelési támogatási rendszereknek is a kapacitások létesítésén keresztül a megtermelt energia mennyiségére és azon keresztül a piaci árak alakulására.

A lakossági földgázár meghatározása szintén bonyolult kérdés. Ugyanakkor az alábbi tényezők mindképp fontos szerepet játszanak:

  • A gázárra befolyással vannak az európai kitermelés költségei, az importgáz árának változása. A gáz árát részben az olaj és a szén világpiaci, illetve regionális árának változása határozza meg.
  • Az infrastruktúra kiépítettsége nagyban befolyásolja, hogy melyik tagállam milyen áron tud importgázhoz jutni, milyen források állnak a rendelkezésére.
  • Természetesen az időjárási tényezők (hideg vagy meleg tél) szerepe döntő a kereslet és kínálat egyensúlyára.
  • Az energia díja mellett a hatóságilag árszabályozott rendszerhasználati díjak árának változása is befolyással bír.
  • Emellett jellemzően támogatások és adók, adójellegű tételek is terhelik a kiskereskedelmi árakat

A MEKH egyébként nemzetközi minták alapján kidolgozott ár-összehasonlító statisztikát vezet a honlapján, amelyek 29 európai főváros energiaárait rangsorolja. Az eurócent alapú összehasonlításban Magyarország előkelő helyet foglal el mind az áram, mind a földgáz árának tekintetében.

Szponzorált tartalom

A cikk az E.ON támogatásával készült.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.