Gazdaság

Orbánnál néha az ötös sem elég

Minisztere szerint a kormány megbeszélései olyanok, mint egy vizsga.

A Figyelőnek Bártfai-Mager Andrea először elmagyarázza, mi a dolga, majd azt is elárulja, mit tervez a jövőben. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az állam igenis lehet jó tulajdonos.

Azt mondja, 2010-ben vissza kellett szerezni az állami vagyont. Most jutottak el oda, hogy leltár készüljön a mintegy 400 állami vállalatról, a hozzávetőleg 16 ezer milliárdos állami vagyonról és megvizsgálják, mely vagyonelemek kellenek az állam működéséhez, és melyek nem.

A nemzeti vagyonkezelőtől az év végére várom azt az első listát, amely megmutatja, melyek azok a cégek, amelyeket első körben értékesítenénk.

A munka nem zárul le decemberben, a vállalatok teljesítményét folyamatosan értékelik.

Bártfai-Mager Andrea szerint az a legfontosabb, hogy az állami cégek ne vigyenek, hanem hozzanak. Nyereségesek legyenek. Ezzel magyarázza a kinevezése utáni személycseréket.

Dicséri a MÁV-tól a Volán élére került Dávid Ilonát és jelzi, Fónagy János miniszterelnöki biztos vezetésével már felállt egy munkacsoport, amely többek között a MÁV és a Volán közös menetrendjén is dolgozik.

A túl nagy vízfej esetében azonnal lépni kell, a bürokráciát minden esetben csökkenteni szükséges.

Ezt már a létszám-racionalizálásra (elbocsátásra – a szerk.) vonatkozó kérdésre feleli. Szerinte a több mint négyszáz állami cégnél pont annyi ember kell, amennyi a munkát el tudja végezni.

Az interjú utolsó részét a kérdéssel együtt idézzük.

– Egyetlen női miniszterként miként készül a kormányülésekre? Állítólag az maga a szellemi pingpong!

– Sosem jutott eszembe, hogy női miniszterként gondoljak magamra. Tárca nélküli miniszter vagyok. Megtisztelő a negyedik Orbán-kormányban dolgozni, nyílt beszélgetések, nyílt viták és jó szándék jellemzi a kabinetet, racionális célok mentén, az emberek jóléte érdekében igyekszünk döntéseket hozni. A kormányzati megbeszélések pedig olyanok, mint egy vizsga. Fel kell készülni rájuk, és néha az ötös sem elég.

 

   Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik