Egymilliárdért tűnhetnek el a patkányok a fővárosból

Majdnem 300 millióval olcsóbban végzik az irtást, mint az önkormányzat számított rá.
Kapcsolódó cikkek

A fővárosban 1971 óta a Bábolna Bio (illetve eleinte jogelődje) végezte a rágcsálók irtását. Tavaly decemberben új pályázatot írt ki a fővárosi önkormányzat 2018-2022-re. A Bábolna Bio megbízása a tender miatti meghosszabbítással együtt június 30-ig szólt.

A tenderre három ajánlat érkezett, többek között pályáztak a bábolnások is, de ezúttal nem nyertek. Az RNBH Konzorcium vitte el a munkát.

A konzorcium négytagú, benne van a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. A munkát a fővárosi önkormányzat nettó 1,3 milliárd forintra becsülte, de a kvartett kicsit több mint egymilliárdért is elvállalta. A tender érdekessége, hogy bár budapesti munkavégzésről van szó, a nyertes konzorcium tagjai mind vidéki cégek.

Az eredmény már nyáron megvolt, de a Bábolna Bio megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Kérelmüket azonban a KDB nem régiben elutasította. Ezután a Bábolna Bio a törvényszéktől kért jogorvoslatot az ügyben.

Július óta számos jelzés érkezett amúgy, hogy elszaporodtak a rágcsálók, illetve olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem találkoztak velük:

Budapesten elszaporodtak a patkányok, amióta lecserélték a 40 éve irtó céget
Másfélszer annyi bejelentést kapott a Fővárosi Önkormányzat, mint szokott.

Fotó: Kovács Attila / MTI