Gazdaság

Az összes Calcium Sandózt kivonják a forgalomból

Befejeződtek a Calcium Sandoz pezsgőtabletta OGYÉI-s laborvizsgálatai, amik azzal zárultak, hogy AZ INTÉZET 2018. szeptember 17-én határozatával kivonatta a forgalomból az összes pezsgőtablettát, figyelt fel rá az Index.

Az OGYÉI akkor alkalmazza ezt a szankciót, ha megállapítja, hogy egy gyógyszer nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyében rögzített követelményeknek, vagy ha a minősége nem igazolható, továbbá ha minőségi hiba gyanúja merül fel. Ilyenkor felfüggesztik a gyógyszer érintett gyártási tételének forgalmazását, elrendeli annak a forgalomból történő kivonását, illetve visszahívását.

Az OGYÉI határozata ellen a gyártó, nagykereskedők és forgalmazók nem élhetnek fellebbezéssel, amennyiben meg szeretnék támadni a végzést, 30 napon belül peres úton tehetik ezt.

Az OGYÉI először május 18-án döntött úgy, hogy a vizsgálat végéig az érintett készítmények forgalmazását fel kell függeszteni, így azok hónapok óta nem voltak kaphatóak. Szeptember 10-én pedig az egyik típus mind a négy gyártási tételt visszavonatta azzal, hogy túl sok bennük az ólom.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik