Gazdaság
Nyíregyháza, 2018. július 26. 
A 74 éves Listván Attila okostelefonján fényképeket nézeget nyíregyházi otthonában 2018. július 23-án. A nyugdíjas férfi több internetes csoport szervezõje, a Szabolcs Táncegyüttes életét évtizedek óta dokumentálja. A családok idõsebb tagjai is egyre otthonosabban mozognak a digitális világban, a netet már használó nagyszülõk, dédszülõk közül egyre több használ kettõ vagy több internetezésre alkalmas eszközt.
MTI Fotó: Balázs Attila

Rendkívüli nyugdíjemelésről hallott egy kisnyugdíjas

24.hu
24.hu

2018. 09. 10. 11:41

Korábban a témában:

Egy 67 éves nyugdíjas, akinek mindössze havi 67 800 forint a járandósága úgy hallotta ismerőseitől, hogy esetleg kaphat „rendkívüli nyugdíjemelést”. S hogy talán a segítség rendszeres időközönként is jöhet, esetleg évente. Neki minden fillér számítana, ahogy fogalmazott a HRPortálnak. És kérte, árulnák el neki, hova, kihez kell forduljon, és mire van esélye.

A nyugdíjszakértő Farkas András (nyugdíjguru) válaszából az derül ki, hogy bizonyos feltételek mellett valóban lehet kérni és kapni néha emelést, hiszen létezik a méltányossági nyugdíjemelés intézménye. De nem egészen a 67 éves nyugdíjas által hallottak szerint.

Méltányossági nyugdíjemelést:

  • az a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjas, vagy
  • az a legfeljebb 50 százalékos egészségi állapotú özvegy, vagy
  • az a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy,
  • vagy az az árva,

kérhet, akinek nyugellátása és a rendszeres (szociális) pénzellátása együttes havi összege nem haladja meg a 85 ezer forintot.

És ami még fontos:

A nyugdíj, az  özvegyi nyugdíj, az árvaellátás méltányossági emelése legalább 2.850 forint és legfeljebb 7.125 forint lehet havonta.

Méltányossági emelést 3 évente egyszer lehet igényelni.

Szóval az ellátása összege alapján az olvasó elvileg kaphat méltányossági emelést, de nem évente, hanem csak háromévente.

Ha kíváncsi, hogyan kell intézni a méltányossági emelést, kattintson!

Kiemelt kép: MTI, Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.