Gazdaság nyugdíj
Nyíregyháza, 2018. július 26. 
A 74 éves Listván Attila okostelefonján fényképeket nézeget nyíregyházi otthonában 2018. július 23-án. A nyugdíjas férfi több internetes csoport szervezõje, a Szabolcs Táncegyüttes életét évtizedek óta dokumentálja. A családok idõsebb tagjai is egyre otthonosabban mozognak a digitális világban, a netet már használó nagyszülõk, dédszülõk közül egyre több használ kettõ vagy több internetezésre alkalmas eszközt.
MTI Fotó: Balázs Attila

Rendkívüli nyugdíjemelésről hallott egy kisnyugdíjas

24.hu
24.hu

2018. 09. 10. 11:41

Korábban a témában:

Egy 67 éves nyugdíjas, akinek mindössze havi 67 800 forint a járandósága úgy hallotta ismerőseitől, hogy esetleg kaphat „rendkívüli nyugdíjemelést”. S hogy talán a segítség rendszeres időközönként is jöhet, esetleg évente. Neki minden fillér számítana, ahogy fogalmazott a HRPortálnak. És kérte, árulnák el neki, hova, kihez kell forduljon, és mire van esélye.

A nyugdíjszakértő Farkas András (nyugdíjguru) válaszából az derül ki, hogy bizonyos feltételek mellett valóban lehet kérni és kapni néha emelést, hiszen létezik a méltányossági nyugdíjemelés intézménye. De nem egészen a 67 éves nyugdíjas által hallottak szerint.

Méltányossági nyugdíjemelést:

  • az a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjas, vagy
  • az a legfeljebb 50 százalékos egészségi állapotú özvegy, vagy
  • az a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy,
  • vagy az az árva,

kérhet, akinek nyugellátása és a rendszeres (szociális) pénzellátása együttes havi összege nem haladja meg a 85 ezer forintot.

És ami még fontos:

A nyugdíj, az  özvegyi nyugdíj, az árvaellátás méltányossági emelése legalább 2.850 forint és legfeljebb 7.125 forint lehet havonta.

Méltányossági emelést 3 évente egyszer lehet igényelni.

Szóval az ellátása összege alapján az olvasó elvileg kaphat méltányossági emelést, de nem évente, hanem csak háromévente.

Ha kíváncsi, hogyan kell intézni a méltányossági emelést, kattintson!

Kiemelt kép: MTI, Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.