Gazdaság

Gazdára talált az egymilliomodik kecskeméti Mercedes

A Mercedes-Benz gyár 2012 tavaszán kezdte meg termelését Kecskeméten, majd 6,5 év elteltével elérte az egymilliós darabszámot. Ennyi autóval kétszer ki lehetne rakni a kecskeméti gyár és rastatti testvérgyára közötti autóutat oda-vissza, derül ki közleményükből.

A jubileumi autó fehér Mercedes-Benz A-osztály A180d AMG-line típus volt, amely Toszkánában, Olaszországban talált gazdára.

Ezzel egy időben a kizárólag Magyarországon készülő Mercedes-Benz CLA a német piacon elnyerte a J.D. Power 2018 Germany VDS díjat,  amelyet több mint 14 ezer autótulajdonos véleménye alapján ítéltek oda. A felmérés történetében először fordult elő, hogy Magyarországon gyártott autót választottak a tartósan legmegbízhatóbbnak.

A Mercedes-Benz gyár folyamatos fejlődését az is jól mutatja, hogy a 2012-es termelési starthoz képest mintegy 4 esztendőre volt szükség ahhoz, hogy elkészüljön az első 500 000 autó, de a második félmillióhoz már mindössze két és fél év elég volt.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelenleg mintegy 4000 munkatársat foglalkoztat. 2017-ben több mint 190 000 Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. Első modellként 2012-ben a Mercedes-Benz B-osztálya gördült le a szalagról. Ezt követte 2013-ban a négyajtós kompakt CLA kupé, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake. Ez utóbbi két modellt az egész világon kizárólag Kecskeméten gyártják. 2018 májusa óta az új A-osztály egészíti ki a magyar gyártóhelyszín termékpalettáját.

A kecskeméti Mercedes-gyár már kétszer kapott egyedi kormánydöntéssel támogatást, összesen több mint 35 milliárd forintnyit.

Már 429 milliárddal támogatta meg a nagy cégeket a kormány
Az Audi és a Bosch ismét a kedvezményezettek között vannak.

A Mercedes-Benz kecskeméti telephelyén újabb bővítésre készülnek: a termelés várhatóan 2020-ban kezdődik meg a csúcstechnológiával rendelkező, az ipar 4.0 szellemiségét megvalósító hatékony, teljesen rugalmas, ún. full-flex gyártási egységben. A legmodernebb termelési rendszer keretében különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulhatnak majd le a szalagról, így nemcsak a termelési kapacitások bővülnek, de a Mercedes-Benz versenyképessége is tovább növekedhet. A gyárbővítés eredményeként új présüzem, továbbá új karosszéria-, felületkezelő- és összeszerelő üzemek jönnek létre. A beruházás teljes összege 1 milliárd euró, s több mint 2500 újabb munkahelyet teremt majd Kecskeméten, írják a közleményben.

Kiemelt kép: Frissen végzett művezetők egy csoportja a diplomaátadást követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár központi épületében 2017. november 29-én. MTI, Ujvári Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik