Gazdaság
Harkiv, 2015. február 4.
Natalija Vasziljevna Ivacsenko édességet ad gyerekeinek harkivi ideiglenes otthonukban 2015.  január 30-án. A négygyermekes asszony családjával menekült el hónapokkal ezelõtt Szlavjanszkból a harcok miatt, azóta semmit nem tud az otthonáról. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segélycsomagot adott át a családnak. A genfi székhelyû nemzetközi segélyszövetség, az ACT Alliance támogatásával indított 70 millió forint összértékû humanitárius segítségnyújtásban közel hétezren, a délkelet-ukrajnai harcok elõl elmenekült nagycsaládosok kaptak élelmiszert és higiéniás csomagot Ukrajna hét régiójában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A gyermeket nevelő családok közel fele létminimum alatt él

24.hu
24.hu

2018. 08. 29. 13:29

Magyarországon 2017-ben a lakosság 30 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a családi jövedelem nem érte el a létminimum szintjét. Az iskolai évkezdet kapcsán a Policy Agenda kiszámította, hogy a gyermeket nevelő családok helyzete hogyan alakul.

A tavalyi évben létminimum alatt élőnek számított a gyermeket nevelő családokban élők 42 százaléka. Ez jóval nagyobb arány, mint a teljes lakosságban, és ez azt mutatja, hogy a létminimum szempontjából ez a társadalmi réteg a legkiszolgáltatottabb.

Becsléseik szerint 750 ezer gyereket érint ez az élethelyzet.

Amennyiben a gyermekek száma alapján nézzük, akkor az 1-2 gyermekes családok 41 százaléka tartozik abba a körbe, ahol a létminimumot sem éri el a jövedelem, míg a 3 vagy több gyermekeseknek 49 százaléka.Településtípusonként is jelentős különbségek vannak a gyermeket nevelő családok anyagi helyzetében. A fővárosban élő gyermekes családok tagjainak 23 százaléka él létminimum alatt, míg a falvakban ez az arány 54 százalék (!). A jelentős, óriási jövedelmi egyenlőtlenség ebben is megmutatkozik.

A társadalmi minimum a létminimumnál tehát egy minőségileg magasabb szint: „szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre.”

A gyermeket nevelő háztartásoknak csupán csak 32 százaléka van a társadalmi minimum szintje felett.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.