Gazdaság
Budapest, 2018. május 14.
Áder János köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak Tarlós István fõpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselõivel folytatott találkozóját követõen a Sándor-palotában 2018. május 14-én. Az államfõ a nemzetközi klímavédelmi együttmûködésben való részvételrõl tárgyalt a fõpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselõivel.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Alkotmányellenes az új kútfúrási törvény

24.hu
24.hu

2018. 08. 29. 10:03

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása – mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában.

Az államfő előzetes normakontrollra vonatkozó indítványa szerint alaptörvény-ellenes a megszavazott, de még ki nem hirdetett törvénymódosítás azon rendelkezése, amely szerint 80 méteres mélységig bejelentés és engedély nélküli létrehozható vízi létesítmény.

A köztársasági elnök indítványában emlékeztet arra, hogy az alaptörvény a környezet megóvását célzó állami kötelezettségként rögzíti a már elért védettségi szintről való visszalépés tilalmát.Az Alkotmánybíróság alkotmányellenességet megállapító határozatának indoklásában rámutatott többek között arra, hogy az állam alaptörvényből fakadó kötelezettsége a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme, valamint a vízhasználat jövő generációk érdekeit is figyelembe vevő szabályozása.

A törvénymódosítás célja – az állampolgárokat sújtó felesleges adminisztratív terhek csökkentése és az ellenőrzés hatékonyságának növelése – más módon is elérhető.

A döntés miatt a törvénymódosítás nem lép életbe.

Nagykanizsa, 2009. május 6.
Öntözik a salátákat Nagykanizsa kiskanizsai városrészében lévõ egyik kertben. Beindult a primõrszezon, a földeken lekerültek a fóliák a sátrakról, és a piacokon egyre több szabadföldi termesztésû zöldség jelenik meg. A fûthetõ melegházakban termelt zöldség az összes primõrnek alig 10 százaléka. A Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint átlagosan, mintegy  100 hektáron termelnek a gazdák korai primõröket.
MTI Fotó: Varga György
Nem tetszik Ádernek az új kútfúrási szabályozás
A javaslat szerint nem kellene bejelenteni a 80 méternél sekélyebb kutakat, de Áder János szerint ez ártana a környezetnek.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.