Gazdaság

Közösségi házra markoltak fel uniós pénzből tízmilliókat, csak épp nem működik a közösségi ház

Az uniós pénzek elrakásáról, ha úgy tetszik, furcsa körülmények közötti megszerzéséről szóló történeteknek se szeri, se száma már Magyarországon, a hvg.hu most egy újabbal gazdagította a sort.

A Baranya megyei, a horvát határtól pár kilométerre fekvő Beremenden rendezett porták és szépen karbantartott házak között figyelt fel az újság munkatársa egy elhanyagolt portájú, rozzant kerítésű, ámde felújított homlokzatú házra. Az ablakba tett táblából kiderül, hogy 4 éve közel 25 millió forintnyi uniós pénzt vettek fel a parasztház átalakítására, könyvtárat, internetező helyet, mosdókat, rendezvénytermet is magába foglaló közösségi házzá történő megváltoztatására.

Csak épp a helyiek azt mesélik, hogy soha nem működött közösségi házként az ingatlan, talán egyszer szilvesztereztek ott fiatalok, de sem számítógép, sem bútorok nem voltak benne – a pályázatban vállalt parkolókból olyannyira egy sincs, hogy térkövezve, lebetonozva sincs az udvar, csak a gaz nő. (Azt, hogy ne lett volna benne számítógép, a nyertes egyesület vezetője tagadta.)

Kiderült, hogy nem is 25, hanem 34 millió forinthoz jutott a nyertes, a Fiatalos Lendület Egyesület. Amikor a portál felhívta az egyesület elnökét, hogy a vállalással szemben nem igazán működtették közösségi házként az épületet, az elnök gyorsan lerázta az újságírót. A szóban forgó egyesület idén tavasszal 200 millió forintot nyert egy másik, szintén uniós pénzből finanszírozott foglalkoztatási pályázaton.

Most ősszel ráadásul egy virágbolt fog nyílni az ingatlanban, a virágost pedig annak a férfinek a felesége fogja vezetni, aki még 2014-ben, a projekt megvalósításakor a település polgármestere volt, és a helyi vidékfejlesztési forrásokat szétosztó Leader egyesület elnöke is volt. De ő sem volt bőbeszédűbb az ügyet firtató újságíróval.

A falu nemrégen úgy döntött, önkormányzati tulajdonban kialakítanak egy másik rendezvényközpontot.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik