Így szórtak el 5 milliárdot Rogánék kommunikációra

Milyen véletlen, kizárólag a kormánynak kedves cég nyert a tendereken.
Kapcsolódó cikkek

Még 2016 augusztusában írta ki azt a tendert a Rogán Antal vezette Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amit 1 forint becsült értékkel hirdettek meg, és időközben 5,045 milliárd forintra kerekedett a most megjelent összegzés szerint.

Mind a tizenhat részre három-három ajánlat érkezett, és hogy, hogy nem, mindig a kormánynak kedves cégek nyertek, mint az az alábbi táblázatból is látszik:

Legtöbbet, nettó 4,733 milliárdot a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Lounge Design Szolgáltató Kft. kaszált a központosított kormányzati kommunikációs tenderen, hiszen a 16 megbízásból 12-őt ők nyertek el. A legdrágább (nettó 1,986 milliárd forintnyi) a Magyar Turusztikai ügynökség 2018-as kommunikációja volt.

A New Land Mediát 2013 júniusában alapították, 2015-ig összesen nem volt annyi bevétele, mint az a nettó 450 millió forint értékű megbízás, amit a Magyar Nemzeti Banktól zsákoltak be 2017-ben.

Balásy Gyula másik cége, a  Lounge Design 2016-ban 400 millió forintos keretösszegű megbízást nyert el egyedüli ajánlattevőként a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól az 1956-os emlékév kommunikációjához kapcsolódóan, legnagyobb visszhangot keltő munkájuk viszont a menekültellenes plakátok megálmodása volt.

Balásy Gyula tavaly százmilliós osztalékot vett fel cégei után.

Lehajolt az apróért a gyűlöletkampányos Balásy cége
Az Új Nemzedék Központnak dolgoznak majd, médiaköltésekről döntenek. Vajon hol hirdetnek majd?

A Trinity International Communications Kft. és a Young and Partners rendezvényszervező cég a Szijjártó Péter barátjaként ismert Kuna Tibor érdekeltségébe tartozik, máskor is volt már közös nyertes pályázatuk a Sprint nyomdával, például az Állami Vagyonkezelő külső kommunikációs tenderén.

Kuna Tibor
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. a Rogán Antal szomszédjaként ismert Csetényi Csaba érdekeltségei. A hírek szerint Csetényi kegyvesztett lett, de azért még nem szorult ki teljesen a piacról, márciusban is nyert egy negyedmilliárdos munkát.

A Network 360-at, illetve a Trinityt és a Young and Partnerst június 6-án összesen 16 millió forintra büntette a közbeszerzési hatóság, különböző szabálytalanságokért. Ez után történt, hogy  a Rogán Antal propagandaminisztériuma alá rendelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal újabb, ezúttal egymilliárd forintos keretszerződést kötött az eddig állami megbízásokban úszkáló Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeivel. Majd másnap jött a megvilágosodás, és váratlanul felmondták a megbízást (444).

Kiemelt kép: Szecsődi Balázs /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI