Gazdaság

Hőség, megdőlt az idei áramfogyasztási rekord a Nemzeti Közműveknél

Az idei fogyasztási csúcsot február 28-án, mínusz 7,5 fokos átlaghőmérsékletnél mérték.

Eddig február utolsó napja volt a fogyasztási csúcstartó 2018-ban a Nemzeti Közműveknél, de csütörtök este megdőlt a rekord a villamosenergia-felhasználásban a Dél-alföldi régióban. Mint írták, a fokozódó hőség miatt agusztus 9-én 15880 MWh fogyasztást regisztráltak. Az eddigi csúcsot (15709 MWh) év elején, február 28-án mínusz 7,5 fokos átlaghőmérsékletnél mérték.

Tegnap délután kettőkor volt a legmelegebb a Dél-alföldi régióban, 33,5 fok volt a csúcshőmérséklet. Tavaly a legmelegebb nap augusztus 4-e volt, 38,5 fokot mértek délután háromkor. A klímák is csúcsra járhattak akkor, mert az áramfogyasztás akkor 16.376 MWh volt. 2016-ban már a nyár eleje forrón indult, akkor június 24-én 15.326 MWh volt a rekord.

A Nemzeti Közművek a tartós kánikula ellenére folyamatosan biztosítja ügyfeleinek a minőségi és biztonságos villamosenergia-ellátást. A Mavir az MTI-vel korábban közölte, az áramfogyasztás a hőség ellenére sem haladta meg a héten a júniusban mért nyári csúcsot.

A rendszerterhelés hétfőn 6000 megawatt(MW) alatt maradt, ezt kedden már meghaladta, szerdán a hitelesített napi csúcs 6194 MW, csütörtökön pedig 6290 MW volt.

Ezen a nyáron június 21-én volt a legnagyobb a villamosenergia-fogyasztása, a rendszerterhelés akkor elérte a 6358 megawattot.Bár a mostani a nyár legmelegebb időszaka, a szabadságolások, a nagyobb üzemek karbantartása és egyéb nyári leállása miatt még extrém melegnél is alacsonyabb az áramfelhasználás, mint június végén, illetve július elején. A rendszerirányító szerint ha a tartós kánikula fokozódik, az áramfogyasztás akár meg is haladhatja a júniusban mért nyári csúcsértéket, de erre ezen a hétvégén nincs esély.

Az eddigi legnagyobb hazai nyári csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés 6457 MW volt. A rekord téli csúcsterhelés, illetve a hazai abszolút rekord az idei március 2-i volt, amikor a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik