Gazdaság

Erdogan-varázslat: két hét alatt 25 százalékot vesztett értékéből a török líra

Június végén volt a török államfőválasztás, újra Recep Tayyip Erdogan nyert, lényegében teljhatalmat kapott. Nyomban meg is tette vejét gazdasági csúcsminiszternek, a jegybanki önállóságot felszámolta, újabban összerúgta a port az Egyesült Államokkal (egy amerikai lelkipásztor házi őrizetbe vétele miatt), amire válaszul az USA szankciókkal fenyegeti Törökországot.

Na ezeknek meg is lett a hatása: a török líra értékvesztése felgyorsult a napokban, az elmúlt két hétben 25 százalékkal értékelődött le a dollárhoz képest, tegnap 5, ma újabb 11 százalékkal gyengült késő délelőttig.

Az, hogy gyorsul a leértékelődés, részben amiatt is van, hogy eredménytelenül zárult a török tárgyalódelegáció és az amerikaiak egyeztetése, valamint hogy megjelentek olyan hírek, amelyek a feszültség fokozódását vetítik előre (amerikai tisztek letartóztatása készül Törökországban).

Erdogan – amely nem akar kamatot emelni – beszédet intézett a néphez, azzal igyekezett megnyugtatni a török lakosokat, hogy ne foglalkozzanak a líra esésével, mert „a nép és Allah velünk van”.

A török fejetlenségről, helyzetről itt olvashatnak egy jó magyarázó cikket.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök (b) és Orbán Viktor kormányfő (j) sajtótájékoztatójuk előtt a Parlament Delegációs termében, 2013. február 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik